Glad za ljubičicama, Martine Bailey naslovnica

Glad za ljubičicama – Martine Bailey

Impresija

Glad za ljubičicama, Martine Bailey naslovnica

Glad za ljubičicama, Martine Bailey

Od romana Glad za ljubičicama nisam puno očekivala, no bio je zanimljiviji nego što sam očekivala. Glavna junakinja je Biddy Leigh, siromašna djevojka koja je imala sreću da je u djetinjstvu naučila čitati i pisati pa sada radi kao pomoćna kuharica u Mawton Hallu. Radi posao koji voli, i iščekuje udaju za momka kojeg voli. No kad u kuću dolazi mlada žena njenog starog gospodara, za Biddy se sve mijenja.

Ledi Carinna bježi u Italiju i inzistira da i Biddy bude u njenoj pratnji. I dok se oko Biddy pletu spletke njene gospodarice, spletke koje bi obje mogle koštati života, ona svoja zapažanja i nove recepte zapisuje u staru knjigu recepata Kuharičin dragulj koju nosi sa sobom. A u neprijateljskom okruženju jedini prijatelj je crni rob gospodin Loveday kojemu je želja pobjeći, naći svoju obitelj i vratiti se kući.

Autorica je u svom romanu uspješno spojila roman o hrani sa romanom o slugama, povijesnim romanom i kriminalističkim romanom te se dotakla brojnih tema, među kojima i one o pitanju ropstva i one o ostvarenju životnih ciljeva. Posebna zanimljivost romana je niz starih recepata, osobito nekih bizarnih kao što su gujino vino ili Manus Christi – smjesa šećera i ružine vodice u koju se dodaju usitnjena zrna bisera i drago kamenje i za koju se smatralo da ima čudotvorna svojstva zaštite od svih bolesti.

Kako roman odmiče, napetost raste. Hoće li Biddy uspjeti prebroditi sve nedaće i ostvariti svoje najintimnije želje koje su joj nadohvat ruke, a opet tako daleko? Neću odati kraj, ali reći ću da ima i šokantnih obrata i da nećete ostati razočarani.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close