Gazela i kosac, Margaret Atwood naslovnica

Gazela i Kosac

Savršen spoj distopije i post-apokaliptične priče

 

Naslov originala: Oryx and Crake, Margaret Atwood

Prijevod: Marko Maras

(Lumen izdavaštvo, 2015)

 

Gazela i kosac, Margaret Atwood naslovnica

Gazela i kosac, Margaret Atwood

Margaret Atwood pričom Gazela i Kosac započinje trilogiju „Ludi Adam“, međutim ovo nije autoričin prvi put da se bavi spekulativnom fikcijom.* Vizijom budućnosti, Atwood se prvotno bavila u Služavkinoj priči. Ipak, koliko god zastrašujuća bila budućnost Služavkine priče, ona uvelike izgleda nestvarno naspram budućnosti Gazele i Kosca. Zapravo, ta budućnost se možda već događa.

Gazela i Kosac je savršen spoj distopije i post-apokaliptične priče. Događa se u dva vremena – u vremenu prije kataklizme (distopija) i vremenu nakon kataklizme (post-apokalipsa). Glavni lik, ujedno i pripovjedač, je Jimmy ili Snježni, kroz čiji nam lik Atwood opisuje ta dva vremena.

Svijet prije kataklizme je svijet u kojem dominiraju velike biogenetičke korporacije. Klimatske promjene već postoje. Ozonski omotač je uništen, a korporacije rade ne samo testove na životinjama stvarajući tako ljudske organe i genetski modificiranu hranu, već i lijekove, ali ujedno i bolesti kako bi mogli proizvoditi lijekove. Znanstvenici i svi oni koji rade za korporacije su izolirani u svijetu Kompleksa, gdje žive pod budnim okom kamera, strogim osiguranjem i još strožim pravilima ponašanja, a sve u svrhu očuvanja kvalitete života. Korporacije Kompleksa svoje proizvode, a i bolesti, plasiraju na veliko tržište Plebeje. Plebeja je kaotičan svijet u kojem vlada kriminal, seksualno iskorištavanje žena i djece, droga, bolesti, prosvjedi protiv mnogočega. Ipak zločini u Plebeji se čine gotovo bezopasnim, u usporedbi s visoko tehnološkim zločinima znanstvenika iz Kompleksa koji u svojim laboratorijima proizvode bolesti, kako bi zarađivali na lijekovima.

U svijetu Kompleksa susreću se Jimmy i Kosac. Jimmy je povučeni i netalentirani dječak, pomalo beskičmenjak koji se nikome ne može suprotstaviti, pravi anti-junak, koji je čak i dopadljiv zbog toga što nije savršen. Kosac je Jimmyeva suprotnost, on je genijalac i, kako će se na kraju pokazati, podmukli luđak Mengeleovog tipa, koji stvara novu vrstu ljudi. Jedino ta nova vrsta i Jimmy, koji postaje Snježni, uspijevaju preživjeti kataklizmu.

Oryx and Crake, Margaret Atwood cover

Oryx and Crake, Margaret Atwood

 

Glavni ženski lik je Gazela, djevojčica, a kasnije i žena čiju sudbinu dijele brojna djeca iz siromašnih zemalja u kojima cvate seks turizam. Ona je istovremeno i Jimmyeva i Košćeva ljubavnica, ali i sjeme razdora među njima. Atwood glavni ženski lik ne stavlja u prvi plan. Gazela se općenito veoma malo spominje u priči, ali joj je dana ključna uloga, budući da je ona bila okidač koji je doveo do kataklizme.

Gazela i Kosac je veoma kompleksna i slojevita satira protkana dubokom ironijom. S jedne strane, svijet prije kataklizme je toliko sličan svijetu u kojem mi sad živimo da na trenutke priča prestaje biti distopija i postaje djelo predskazanja, ne tako daleke, budućnosti u kojoj vladaju genetski inženjering i internet, a privilegirani žive u zatvorenim kompleksima. Uz to, ova priča je i priča kontrasta. Gledajući na makro razini Atwood u suprotnost postavlja svijet prije i poslije kataklizme, zatim na srednjoj razini tu je svijeta prije kataklizme koji je podijeljen na svijet Kompleksa i svijet Plebeja, da bi na mikro razini, suprotstavila razlike Jimmya i Kosca.

Ova priča je ujedno i upozorenje. Upozorenje kako bi mogao izgledati naš svijet uskoro, ako nastavimo ići istim pravcem, te kako bi se ono što je možda stvarano za dobrobit čovječanstva moglo okrenuti protiv nas i uništiti nas. Sve u svemu, izvanredan roman koji se čita u jednom dahu.

 

* Spekulativna fikcija je žanr koji nagađa o svjetovima koji se po mnogim važnim komponentama razlikuju od stvarnoga svijeta, a objedinjava žanrove kao što su ZF, fantasy, horor, natprirodno, superherojska fikcija, alternativna povijest, apokaliptička i postapokaliptička fikcija, te konačno utopijska i distopijska fikcija.
Izvor: znanost.geek.hr

 

Hrvatsko izdanje

lumen_s80x84 Gazela i Kosac

 

 

 

Strano izdanje
amazon_s30x30 Oryx and Crake

 

book_depository_s30x30 Oryx and Crake

Comments

comments

Prikaze sam počela pisati u studentskom danima, još negdje krajem prošlog stoljeća. Strastvena sam čitateljica, iako smatram da čitam premalo. Obožavam knjižnice, knjižare i sva mjesta gdje stanuju knjige. Moj posao iz snova je biti urednica u izdavačkoj kući.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close