Forrest Gump, Winston Groom naslovnica

Forrest Gump – Winston Groom

Impresija

Forrest Gump, Winston Groom naslovnica

Forrest Gump, Winston Groom

Forrest Gump je jedan od mojih najdražih filmova. Osvojio je 6 Oscara, i to u vrijeme kada su filmovi doista nešto vrijedili. Samo radi usporedbe, te 1995 u nominacijama za kipiće su bili i filmovi poput Tarantinova Pulp Fictiona, Darabontova Iskupljenja u Shawshanku , Cameronovih Istinitih laži ili Metaka iznad Broodwaya Woodya Allena.

Knjiga po kojoj je film nastao mi je nekoliko puta bila u rukama, no nikada je nisam kupio i pročitao, do prije par dana. Svaki puta bi pomislio, „…ma knjiga ne može donijeti ništa više u priču koju znam“. Bio sam potpuno u krivu. Priča koju nudi knjiga, sadržajem se prilično razlikuje od filmskog scenarija. Mnoge filmske scene (susret s Elvisom, afera Wattergate, pokret rekreacijskog trčanja…) ne postoje u knjizi, baš kao što i brojne Forrestove dogodovštine iz knjige (sviranje usne harmonike, spašavanje kineskog vođe od utapanja, put u svemir, šahovski turniri, profesionalno hrvanje, prijateljstvo s orangurtanom Sue, susret sa Rachel Welch…) ne postoje u scenariju.

Čak je i sam završetak filma i knjige bitno drugačiji. A ipak, poveznica je dovoljno. Tu su Forrest i Jenny, te ugođaj i atmosfera koji su isti i u knjizi i u filmu. I stalno prisutan smijeh. I to onaj zdrav, iskren i dobrohotan smijeh, bez ruganja ili pakosti.

Naime, životna priča Forresta, je životna priča čovjeka čiji je testirani IQ negdje oko 70. Dakle on je, kao što sam kaže, „idijot“. Na svijet gleda svojim očima, neiskvareno, naivno, i mnogo toga oko sebe ne razumije. Njegovo poimanje okoline je jednostavno, bez primisli i bez loših namjera. I iz te činjenice proizlaze stalne smiješne situacije. Urnebesno smiješne. Beskrajno smiješne.

I čitajući knjigu, a i gledajući film, moramo se valjati od smijeha. No mi se ni u jednom trenu ne smijemo „idijotu“ Forrestu. Jer, kako sam kaže, „…on možda i je idijot, ali sigurno nije glup“. Mi se, zapravo, smijemo svijetu koji ga okružuje. Kompliciranom svijetu punom nelogičnosti i iskvarenosti kojem i sami pripadamo. I zato se uz ovu knjigu smijemo zdravo i iskreno.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close