Filip David portrait

Filip David dobitnik nagrade Zlatni zmaj

Filip David osvojio priznanje REFESTICON-a

 

Jedan od najistaknutijih pisaca u Srbiji Filip David dobitnik je ovogodišnjeg međunarodnog priznanja Zlatni zmaj za izuzetan dopronos fantastičnoj književnosti.

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2016 banner

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2016

 

Ovogodišnjeg laureata odabrao je Organizacioni odbor Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON koji osim organizatora čine i predstavnici partnerskih festivala, članovi žirija i prošlogodšnji dobitnik prof. dr Zoran Živković. Prema riječima direktora Dragića Rabrenovića odlučeno je da nagrada pripadne piscu koji je između ostalih dobitnik Adrićeve i Nin-ove nagrade, kao i prošlogodišnje nagrade Meša Selimović i najnovije Stanislav Lem koju dodjeljuje izdavačka kuća Solaris.

“Imajući u vidu dosadašnje stvaralaštvo, dugogodišnji rad na fakultetu, televiziji i filmu, brojna priznanja i nagrade, oblasti književnosti kojima se bavi i izuzetne uspjehe kratkih priča iz žanra fantastike koja se poredi sa velikanima književnosti Organizacioni odbor je odlučio da među nekoliko predloženih kandidata ovogodišnje priznanje pripadne Filipu Davidu’’ kaže Rabrenović.

Zahvaljujući se organizatorima, Filip David je istakao da će mu biti izuzetno drago da prisustvuje Festivalu koji se održava od 12. do 15. maja u Bijelom Polju.

’’Čini mi čast priznanje koje ste mi dodelili jer sam otkad znam za sebe, otkada sam počeo da čitam, posebno voleo i cenio fantastičnu književnost. Moji uzori su bili i ostali Po, Lafkreft, Stivenson, Kafka, Potocki, Borhes, kao i mnogi pisci SF literature’’, naveo je ovogodišnji laureat.

Filip David je autor više zbirki priča među kojima su Bunar u tamnoj šumi, Zapisi o stvarnom i nestvarnom, Princ vatre i Sabrane i nove priče, romana Hodočasnici neba i zemlje, San o ljubavi i smrti, Kuća sećanja i zaborava, kao i knjiga eseja te više TV drama i filmskih scenarija.

Knjige su mu prevedene na švedski, francuski, poljski, mađarski, italijanski, albanski, esperanto, makedonski, slovenački, objavljene u Hrvatskoj, a pripovetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Ko to tamo peva, Bure baruta (nagrada kritike u Veneciji, nagrada Feliks za najbolji evropski film godine), Poseban tretman (nagrada u Kanu), Paviljon 6, San zimske noći (Grand prix filmskog festivala u San Sebastijanu), Optimisti (Grand prix u Valjadolidu i Ženevi).

Filip David dugo godina je radio kao urednik dramskog programa Televizija Beograd i kao profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Jedan je od osnivača udruženja Nezavisnih pisaca osnovanog 1989. godine u Sarajevu koje je okupljalo pisce iz svih djelova bivše Jugoslavije, te osnivač Beogradskog kruga udruženja nezavisnih intelektualaca.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close