Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

Slikovnica slavi ljubav prema umjetnosti, prema karici bez koje život ne može doživjeti svoju puninu i potpunu svrhu.

Originalni naziv: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore, William Joyce

William Joyce američki je književnik, ilustrator i animator koji je najveći doprinos dao upravo animiranom filmu, udahnuvši život ključnim likovima u „Priči o igračkama“. Surađivao je na brojnim projektima animacijskoga studija Disney-Pixar, a velik broj ilustracija napravio je za naslovnice New Yorkera. Za kratkometražni film „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore“, autor je dobio nagradu Oscar.

jacket.inddSlikovnica zanimljivih dimenzija i privlačne naslovnice, uvodi nas u priču inspiriranu stvarnom nesrećom, uraganom Katrina koji je razorio autorovu kuću u vrijeme dok je pisao knjigu, izvorno posvećenu knjižničaru Billu Morrisu. Za vrijeme katastrofe, autor je posjećivao skloništa i djeci pričao priče, a iscjeliteljsku moć knjige simbolično je prikazao u slikovnici koja je brzo po izlasku zauzela prvo mjesto New York Timesove ljestvice čitanosti. Morris Lessmore mladić je koji uživa svoj idiličan i miran život, čitajući knjige i zapisujući događaje iz pomalo jednoličnog života u osobni dnevnik. Mir narušava iznenadni uragan koji sa sobom odnosi ne samo mladićevu kuću već i simbolično briše sva slova, rečenice i stranice njegova dnevnika.

Nenadani susret s neobičnom djevojkom koja mu poklanja knjigu s likom simpatičnog Humpty Dumpty jajeta, mijenja njegov život i otvara mu sasvim novu priliku. Morris zalazi u obližnju knjižnicu u kojoj upoznaje svijet živućih knjiga. U knjižnici nalazi utočište od oluje i dobiva priliku za novi početak. Suživot s personaliziranim knjigama objedinjuje sretne trenutke poput dijeljenja knjiga s drugima, uživanje u čitanju, istraživanju, kao i tužne situacije poput „bolesti“ pokidanih knjiga čije liječenje Morris shvaća vrlo ozbiljno.The_Fantastic_Flying_Books_s260x390

Slikovnica slavi ljubav prema umjetnosti, prema karici bez koje život ne može doživjeti svoju puninu i potpunu svrhu. Služeći se maštom i pričama, autor je uveseljavao stradale, a upravo je to ljepota i svrha umjetnosti, liječiti od ponekad surove stvarnosti. Potpuno klišejizirana poruka ipak je sjajno uklopljena u priču koja, bez previše teksta i s briljantnim ilustracijama, čitatelja uvodi u paralelni život koji mu uvijek stoji na raspolaganju. Iako vizualno neusporediva s kratkim filmom, ona je savršen spomen na ljepotu pisane riječi, ali i na životni ciklus koji se naizgled suptilno, a opet prebrzo, poput samog uragana, mijenja i za sobom ostavljala katkad fini spomen, a ponekad tek ruševine onog što se nekada zvalo životom.

Slikovnica je idealan dar svim knjiškim moljcima, ali i utjeha izgubljenim dušama, osobenjacima i senzibilnim ličnostima koje tragaju za mirom, utočištem i ugodno namještenom posteljom među stranicama omiljene priče.

 

Hrvatsko izdanje

meandarmedia_s100x57

Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

 


Strano izdanje

book_depository_s30x30The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

 

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close