Enigma Ulice bijelih kaputa, Jean-François Parot alfa naslovnica

Enigma Ulice bijelih kaputa

Napeta kriminalistička enigma u Parizu 18. stoljeća

 

Naslov originala: L’énigme des Blancs-Manteaux, Jean-François Parot

Prijevod: Miljenko Mayer

(Alfa, 2012)

 

Enigma Ulice bijelih kaputa, Jean-François Parot alfa naslovnica

Enigma Ulice bijelih kaputa, Jean-François Parot

U drugoj polovici 18. stoljeća, mladi Nicolas Le Floch dolazi u Pariz kako bi počeo raditi kao inspektor za tajanstvenog šefa policije Sartinea. Kako je Nicolas još neiskusan, Sartine ga šalje inspektoru Lardinu kako bi kod njega živio i od njega učio. Nicolas ubrzo shvaća da je njegova uloga zapravo špijuniranje pokvarenog Lardina, a kad za vrijeme karnevala Lardin nestane, upravo je Nicolas zadužen za istragu.

Kako je još mlad i neiskusan, Nicolas za partnera izabire iskusnog Bourdeaua te oni kreću u potragu za Lardinom. Pokušavajući rekonstruirati Lardinovo kretanje na dan nestanka, slučaj ih vodi do javne kuće gdje saznaju da se potukao sa rođakom i pobjegao. Lardinov prijatelj Semacgus bio je svjedok tuče, ali daje lažni iskaz pa odmah postaje glavni osumnjičenik. Uskoro saznaju da je ubijen rođak Descartes, s kojim se Lardin potukao, uz to i u lošim odnosima sa Semacgusom. Svi su sigurni kako je Semacgus dvostruki ubojica osim mladog Nicolasa koji ne podliježe predrasudama i pokušava otkriti istinu među sve brojnijim pariškim ološem.

U ovom povijesnom romanu srećemo čitavu lepezu najrazličitih likova. Od bogatih aristokrata, kraljevih službenika i pokvarenih policijskih inspektora, sve do prostitutki i obogaljenih prosjaka iz pariškog podzemlja. Svi su nekako povezani, a na dvadesetogodišnjem inspektoru Nicolasu je da otkrije kako. U svojoj istrazi prolazi kroz brojne gostionice, tržnice, mrtvačnice i crkve, ne bi li otkrio sljedeći trag koji će mu pomoći u rješavanju enigme. Na tom putu može vjerovati partneru Bourdeau koji se jedni pokazuje vrijednim povjerenja. Kako se priča razvija, osim Semacgusa javlja se niz osumnjičenika i slijepih ulica, a Nicolas saznaje kako je sve povezano sa tajnim kraljevim pismima koji su nekako došli u Lardinov posjed.

L'énigme des Blancs-Manteaux.Jean-François Parot cover

L’énigme des Blancs-Manteaux.Jean-François Parot

 

 

Atmosfera u knjizi je nekako mračna i tužna. Nicolas žali za djevojkom koju je ostavio u rodnom kraju, također stalno preispituje svoje sposobnosti, često se osjećajući obmanuto. Smatra kako je zbog svog neiskustva poslan u istragu koju je nemoguće riješiti pa često pada u krizu. Mračnoj atmosferi pridonose i opisi pariške sirotinje i nehigijenskih uvjeta u kojim žive. Ostali likovi su također detaljno opisani, a naročito je zanimljiv kraljev krvnik i njegovo iskustvo, koji će se pokazati kao nenadana pomoć inspektoru Nicolasu. Glavni lik brzo će vam ući pod kožu i zadiviti vas svojim detektivskim sposobnostima, kao i svojim besprijekornim moralom koji je prava rijetkost među likovima romana.

Čitajući ovu knjigu lako možemo uroniti u Pariz toga vremena. Pisac je vrsni poznavatelj povijesti, osobito Pariza 18. stoljeća u kojem se zbiva radnja knjige, tako da je u detalje opisao život tog vremena. Od opisa gradskih ulica i tržnica, sve do recepata za neobična jela koja su se posluživala u to vrijeme. Sve navedeno, u kombinaciji s kriminalističkom pričom garantira vam kako ćete provesti nekoliko zanimljivih i napetih sati čitajući ovu knjigu.

 

Hrvatsko izdanje

alfa izdavačka kuća    Enigma Ulice bijelih kaputa

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 L’Enigme des Blancs-Manteaux

 

book_depository_s30x30 L’Enigme des Blancs-Manteaux

 

 

Ovaj autorski tekst zajednički je financiran od strane CitajMe.com i Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA

Comments

comments

Student i budući magistar ekonomije koji pokušava čitanjem proživjeti tisuću života. Uživa u odličnoj hrani, dobroj glazbi i svakoj knjizi.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close