dvadeset

Dvadeset osam i pol želja

Triler avanture jedne, naizgled, čudakinje

Originalni naziv: Twenty-Eight and a Half Wishes, Rose Gardner Mystery #1, Denise Grover Swank

Prevoditelj: Iva Divljaković

(Stilus knjiga, 2016)

Posao i petak? Ne baš tako sjajna kombinacija. Pogotovo ne za Rose Gardner, lokalnu čudakinju o kojoj mama priča da je opsjednuta, a okolno stanovništvo da sve špijunira, jer za njezino ponašanje , to je  jedino razumno objašnjenje. Rose naime ima vizije. Nisu to neke velike vizije, samo mala upozorenja, poput upozorenja susjedi da će joj pobjeći pas ili da će se poplaviti zahod gospođe White. Ono što Rose nikad nije imala, su vizije o sebi. Bar do tog petka i trenutka kada se susrela s Danielom Crockerom. Vizija koju je tada ugledala bila je jasna kao dan- u roku nekoliko dana Daniel Crocker će je ubiti.

dvadeset

Dvadeset osam i pol želja, Denise G. Swank (Stilus)

Dan kao da ne može završiti gore, jer  Rose se mora vratiti kući, svojoj dosadnoj i nemogućoj majci. Rose nikad nije mogla učiniti ništa čime bi joj mogla udobrovoljiti i užasno bi voljela kada bi imala trunčicu snage da joj se uspije oduprijeti. U svojoj dvadesetčetvrtoj godini Rose  je dopuštala  da joj govori kada će ustati, nije imala mobitel jer joj to mama nije dopuštala, nije se nikada poljubila i nije imala dečka- jer time bi morala napustiti majku koja je jako “bolesna”, za nju su prijatelji rijetkost a odlazak iz kuće jedino je na posao ili u knjižnicu. Uvijek je život predodređivala majci koja ju je tretirala kao vlastitu sluškinju.

Nakon velike svađe, kada se  napokon izborila za sebe, Rose udari činjenica da joj je za to trebalo puno godina i da sada, kada je to napokon uspjela, neće moći uživati u toj pobijedi. Zato Rose odlučuje na poleđini računa napisati sve želje koje bi  voljela učiniti u tih nekoliko dana, koliko joj preostaje od života. Jer njene vizije se uvijek ostvare- ali ovaj puta ne onako kako je ona zamislila.

Došavši kući Rose pronalazi majku ni više ni manje nego – mrtvu. I to točno na način kako je Rose vidjela svoje ubojstvo. Rose ubrzo postaje glavni osumnjičenik, a jedine osobe koje joj vjeruju da nije ubila majku su sestra Vivian i superzgodni novopridošli susjed Joe, koji odjednom ima poriv pomoći joj na svakom koraku. Ali Joe ima tajnu, i skriva pravu namjeru njegova ponašanja. Ili možda ipak ne?

Mislili ste da je to kraj? Rose ubrzo saznaje šokantne djelove svojeg života koje je njena majka sakrivala od nje svih ovih godina i baš kada pomislite da Rose ne može biti gore, u cijelu tu priču  se upleću i kriminalci kojima meta postaje, pa pretpostavljate- Rose.

Ova lagana,duhovita knjiga koja je mješavina ljubića,misterije i krimića me  oduševila! Rose je toliko simpatičan lik, bez koje bi ta mješavina bila jednostavno-previše. Ona je djevojka u svojoj dvadesetčetvrtoj, koja nikada nije proživjela ono što proživljavaju djevojke njenih godina. Cijeli svoj život predodredila je majci pa je time  izgubila onu iskru dvadesetogodišnjaka koji tek sada, u svojim dvadesetima polako počinje uživati u  životu. Lude zabave,dečki, prijateljice,društvo- ti su pojmovi s kojima Rose nije upoznata.

Davdeset

Twenty-Eight and a Half Wishes (Rose Gardner Mystery, Book 1), (strano izdanje)

Rose je lik, čija se pobuna protiv  opresivne majke upravo počela razvijati kada se dogodila tragedija i koja je polako počela otkrivati ljepote samostalnosti odlučivši uzeti svoj život s obje ruke, da bude kovač vlastite sudbine. Iako sve radi na nespretan način, ona se ne boji zauzeti za sebe, čak iako se mora  priznati da joj planovi ponekad  pomalo “ćaknuti”! Ponekad sam se znala nasmijati na određene situacije u kojoj se vidi njezina naivnost i luckavost. Iako se čini da su njeni pokušaji osuđeni na propast i da očajnički treba pomoć, u stvari, ona je ta koja je dokazala svima da je vrlo spretna i da umije uspješno stati na dvije noge.

Kako se radnja romana dalje odvija,shvatila sam da me uz sve Rosiene zgode i nezgode, čeka još puno događaja i odgovora koji su se pojavili odmah na početku romana -tko je zapravo ubio Rosienu majku, što želi Daniel Crocker i kakve zapravo skrivene namjere ima Rosien seksi susjed Joe, da li stvarno Rose čeka još samo tjedan dana života i kakvu je to šokantnu istinu saznala Rose u majčinoj kutiji? Sve te tajne i skriveni odgovori držali su me uz knjigu, čekajući, ne iz dosade, nego od nestrpljenja da dođem do zadnje stranice da saznam odgovor.

Lagana knjiga, koja me ponekad podsjetila na knjige Janet Evanovich i njenu vrckavu Stephanie Plum, knjiga koja se brzo čita ali koja će vas natjerati da uzmete i sljedeću knjigu o Rosienim zgodama i nezgodama. Za sada su prevedene samo tri i nadam se da ću uživati u svima, kao što sam i u ovoj.

amazon_s30x30  Strano izdanje: Twenty-Eight and a Half Wishes, Rose Gardner Mystery #1, Denise G. Swank

 

[sm_books]

Comments

comments

Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu i otvoriti malu knjižaru gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado djelim sa svojim prijateljima.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close