Dudov svilac, Robert Galbraith naslovnica

Dudov svilac

Roman koji potvrđuje nepisano pravilo kako su nastavci (obično) bolji od originala

 

Originalni naslov: The Silkworm (Cormoran Strike Series #2), Robert Galbraith (J. K. Rowling)

 

Dudov svilac, Robert Galbraith naslovnica

Dudov svilac, Robert Galbraith

‘Dudov svilac’ novi roman autorice J. K. Rowling (ne više) skrivene pod pseudonimom Robert Galbraith, nastavak je Cormoran Strike serije, u kojoj je glavni lik privatni detektiv iz Londona s burnom poviješću. Iako je prvi roman u seriji ‘Zov kukavice’ (The Cuckoo’s Calling’) u većem dijelu bilo dobro i zanimljivo djelo, mora se priznati kako je po izlasku, u najvećoj mjeri, privukao pozornost javnosti i čitatelja zbog cijele strke oko autoričina skrivenog identiteta.

Stoga je bilo zanimljivo vidjeti što će autorica isporučiti u nastavku popularnog romana, pogotovo s obzirom kako je malo vremena prošlo od objavljivanja prvog dijela, koji je otvorio puno prostora za razvoj priče i likova koji su se prvi put pojavili u njemu.

 

Nastavak bolji od originala

Ono što će čitateljima biti najvažnije za čuti, ‘Dudov svilac’ je nastavak koji je bolji od prvog dijela serije, te ga se svakako može preporučiti – autorica ono što je bilo dobro u prvom dijelu uspijeva održati na istoj razini kvalitete, dok je za pojedine elemente priče i stila u kojima je bilo mjesta za poboljšanje taj zadatak uspješno obavila.

Za onih nekoliko ljudi na svijetu koji to još uvijek ne znaju, glavni lik ovog romana i serije je londonski detektiv čudnog imena, Cormoran Strike, koji se isprva čini pomalo stereotipnim detektivom, no kako se priča razvija, a čitatelj ga sve bolje upoznaje, Strike se otkriva kao čovjek s problematičnom prošlošću zbog problema u djetinjstvu i vojne karijere zbog koje je izgubio nogu boreći se u Afganistanu, no i sa jednako teškom sadašnjošću zbog problema s novcem i nemogućnosti da uspostavi bliži odnos s ljudima iz svoje okoline.

U njegov će život, spletom životnih okolnosti, ući asistentica Robin te će njih dvoje u prvom dijelu serije uspješno riješiti slučaj poznate manekenke, supermodela iz visokog društva koja je navodno počinila samoubojstvo prije nekoliko mjeseci iako je Strikeov klijent (inače brat manekenke) siguran kako je ona ubijena.

The Silkworm, Robert Galbraith (J. K. Rowling) cover

The Silkworm, Robert Galbraith

Ne želeći kvariti užitak čitanja sa previše detalja, ‘Dudov svilac’ donosi priču o potrazi za nestalim romanopiscem Owenom Quineom koji je napisao pomalo kontroverzan tekst na granici fikcije i stvarnosti. Kako će čitatelj ispravno pretpostaviti, na žalost, romanopisca neće pronaći (živog), stoga će Strike i Robin Ellacott pokušati pronaći ubojicu i riješiti misteriju vezanu uz smrt romanopisca nakon što su bili isprva pozvani istražiti njegov nestanak.

 

Uspješno izbjegnuti klišeji

Najveća snaga prethodnog romana bila je činjenica kako su dva glavna lika, jedan koji jest detektiv i drugi koji sanja o tome da to postane, zajedno s uzbudljivom istragom stvorila zanimljivu priču s mnogo zapleta i preokreta. No, možda još važnije, J. K. se nije odlučila za korištenje klišeja, po pitanju moguće ljubavne veze između glavna dva lika.

U drugom dijelu serijala autorica ostaje pri toj odluci, iako njih dvoje postaju još razrađeniji likovi, a postavljeni su u još kompleksniju priču u odnosu na prošli nastavak koja će biti intrigantna čitateljima za otkrivanje i nagađanje. I ovaj je put njezin roman bogat opisima i detaljima, iako se čini kako za razliku od prve knjige, ovdje to ne usporava tempo, već daje dubinu priči.

Uz to, autorica u ovom nastavku odlučuje uvesti neke zanimljive reference na događaje koji se zbivali u realnom životu, kao što su afere prisluškivanja telefona i nepoštivanja novinarske etike, stoga njezina knjiga daje zanimljiv osvrt na stvarne događaje.

Sve u svemu, sa ‘Dudovim svilcem’ J. K. Rowling potvrđuje nepisano pravilo kako su nastavci (obično) bolji od originala, stvorivši roman koji će biti užitak za ljubitelje misterija i triler romana.

 

Hrvatsko izdanje

mozaik Dudov svilac

 

 

Strano izdanje
amazon_s30x30 The Silkworm (A Cormoran Strike Novel #2)

 

book_depository_s30x30 The Silkworm (A Cormoran Strike Novel #2)

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close