Dok nisam srela tebe, Džodžo Mojes naslovnica

Dok nisam srela tebe – Džodžo Mojes

Impresija

Dok nisam srela tebe, Džodžo Mojes naslovnica

Dok nisam srela tebe, Džodžo Mojes

Dragi čitatelji pripremite maramice, jer knjiga koju ću vam predstaviti rasplakati će i one koji ostaju ravnodušni na emotivne knjige.

Dakle, moj favorit za kategoriju “Knjiga koja vas je rasplakala” je Dok nisam srela tebe.

Knjiga prati Willa Treynora, koji je sin bogatih roditelja, uspješna osoba, osoba kojoj sve pada pod noge dok jedne noći ne doživljava saobraćajnu nesreću i njegov život postaje pakao. Trajno nepokretan, Will gubi volju za životom i odlučuje se za eutanziju. Njegovi prijatelji i roditelji polako odustaju od njega, i unajmljuju lokalnu djevojku Louisu da se brine o njemu i pokuša mu vratiti volju za životom.

Louisa je Willova suprotnost, sasvim obična i vesela djevojka koja se vremenom zaljubljuje u svog štićenika i na sve načine pokušava da mu pokaže da njegova nepokretnost nije prepreka normalnom načinu života. Njena dirljiva briga i veselost prelaze i na Willa i čini nam se da će odustati od namjere da skonča svoj život, ali to se ne dešava.

U tom trenutku sam mrzila autoricu, ali i shvatila zašto je toliko dobar pisac. Ona čitatelju ne daje kraj kakav on želi, niti pravi heroje od svojih glavnih likova, nego se stavlja u njihovu kožu, dopuštajući nam da osjetimo njihov bol, tugu i sreću ali na kraju postupa sasvim ljudski, bez klasičnog “happy enda” kojom bi nas većina autora počastila.

Maramice su neophodne, jer iako shvaćamo likove, mi ih žalimo, i tugujemo sa njima, gledajući Willa kako umire sa osmijehom na licu, dajući Louisi šansu za bolji život.

I filmska adaptacija je odlična, bez poznatijih glumaca ali sa odličnom radnjom. Gledajući Willa shvatamo njegove postupke, ali ne prihvatamo ih sasvim i knjigu ne bih preporučila onim pretjerano emotivnim, bez obzira na nastavak koji pokušava razblažiti utiske prve knjige. Knjiga jeste majstorsko djelo koje nas tjera da i volimo i mrzimo Jojo i njene sasvim normalne, ljudske likove.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close