Djevojka u vlaku, Paula Hawkins naslovnica

Djevojka u vlaku

Roman koji će vas držati napetim do kraja vožnje svojim stranicama

 

Naslov originala: The Girl on the Train, Paula Hawkins

 

Djevojka u vlaku, Paula Hawkins naslovnica

Djevojka u vlaku, Paula Hawkins

Na sličan način kako su ‘Hunger Games‘ prije nekoliko godina pokrenule poplavu distopijskih romana (za mlade), Gillian Flynn je sa svojom ‘Nestalom‘ (Gone Girl) napravila to isto za triler romane čije su autorice i protagonistice žene.

Kako to obično biva, većina i jednih i drugih romana nije osobito visoke kvalitete, iako ih u većoj ili manjoj mjeri odlikuje korištenje motiva i zapleta koji su od romana (kasnije i filma) Gillian Flynn napravile planetarni hit. No, kako kvantiteta obično dovede i do kvalitete, ne čudi kako je ipak se pojavilo i nekoliko dobrih ostvarenja. Dva koja bi posebno istaknuo su ‘Elizabeth Is MissingEmme Healey, ovjenčan mnogobrojnim nagradama, a drugi roman je tema ove recenzije.

 

Sličnosti i razlike sa ‘Gone Girl’

Paula Hawkins napisala je zanimljiv i kvalitetan roman; njezin prvijenac ‘The Girl on the Train‘ objavljen pod autoričinim vlastitim imenom (prije je pisala romantičnu fikciju pod pseudonimom) triler je koji će vas na sličan način kao i ‘Nestala’ držati u napetosti do kraja, a onda (neke više, neke manje) iznenaditi raspletom.

Tri su ključna lika romana iz čijih ćemo sudbina slagati mozaik događaja koji će promijeniti mnoge živote. Zanimljivo, svi su važniji likovi u romanu žene – Rachel, Megan i Anna. Čitatelj prvo upoznaje Rachel, u život razočaranu ženu, koja svakodnevno putuje vlakom u London na posao. Već napamet zna kuće pokraj kojih njen vlak prolazi, među ostalim i ulicu u kojoj je Rachel nekad živjela, a danas u njoj živi njen bivši suprug Tom, s novom suprugom Annom.

No, Rachel nije toliko fokusirana na svoju staru kuću, koliko na onu nekoliko brojeva niže, u kojoj živi lijepi mladi par koje će u svojoj mašti Rachel prozvati Jess i Jason. Dok ih promatra svakog dana i sanjari o savršenom životu za koji smatra kako ga njih dvoje vode, jednog jutra iz vlaka u vrtu ovog para ona će ugledati nešto strašno. Nakon što u novinama pročita vijest povezanu upravo s tim što je vidjela, Rachel odlučuje otići u policiju.

Jess – pravim imenom Megan – je nestala, a Jason – pravim imenom Scott – glavni je osumnjičeni. Kako ih je gledala svakog dana, Rachel je uvjerena kako Scott nije kriv za nestanak Megan ili čak nešto gore od tog, no kako od prekida braka ima problema s alkoholom, policija je skeptična prema svemu onom što im Rachel govori.

The Girl on the Train, Paula Hawkins cover

The Girl on the Train, Paula Hawkins

Istovremeno, Rachel se teško miri s novim životom bivšeg supruga i njegove daleko mlađe supruge, te ih ne pušta na miru, proganjajući ih stalnim pozivima i uvredama.

I taman kad se čini kako su muškarci slabići i nevažni likovi u romanu Paula Hawkins, slijedi iznenađenje. Ili nekoliko njih…

Iako je autorica izjavila kako je nacrt romana bio spreman i prije nego što je pročitala ‘Gone Girl’, teško se oteti dojmu kako je Hawkins preuzela iste motive, istovremeno ih nadograđujući, te na taj način napravila od svog romana daleko više od tek lošije kopije. Oba romana na sličan način izazivaju osjećaj neizbježnog pada, čak i propasti, a pripovjedači kojima isprva vjerujete, sa svakom stranicom postaju sve manje vjerodostojni, čineći čitatelja nesigurnim da li ono što ste od početka uzimali kao istinito se uopće (tako) dogodilo.

 

Glavni lik prepun nesavršenosti baš kao i mi sami

S druge strane, ono što čini veliku razliku između ova dva dobra romana su upravo glavni ženski likovi – Amy je u ‘Nestaloj’ netko tko u potpunosti drži cijelu priču u svojim rukama (čak i kad se ne čini tako), a Rachel je žena koja samo želi preživjeti sljedeći dan i naći neki smisao života nakon što je ostala sama i napuštena.

Autorica, vjerojatno i namjerno, posebno ističe slabosti Rachel, fizičke i psihičke, čineći je na taj način uvjerljivim, no ne pretjerano simpatičnim likom, sasvim sigurno ne pozitivcem u onom smislu kakav je to mlada Anna, nova supruga bivšeg Rachelinog supruga. Ipak, upravo zbog takve karakterizacije lika, čini se kako ne možemo ne „navijati“ za Rachel, u situaciji kad joj nitko ne vjeruje, čak i onda kad govori istinu. Ili ono što ona smatra istinom.

Autorica je odlično ispreplela tri odvojene priče, koje će se tek na samom kraju potpuno objasniti i povezati, a otkrivanje bilo kojeg detalja značajno bi umanjilo užitak čitanja ovog romana u kojem ćete iznimno uživati prilikom prvog čitanja dok prvi put slažete priču, često sami odlazeći u krivom smjeru sa svojim pretpostavkama.

Iako se radi o debitantskom radu, makar kad su u pitanju trileri, autorica je pokazala sposobnost odličnog prebacivanja priče iz perspektive jednog lika u drugi, stoga njezinom zapletu kad se na kraju „odmota“ nećete moći pronaći niti jednu zamjerku, a kraj romana čak se čini i boljim ako ponovno povučemo paralelu sa ‘Gone Girl’.

Stoga, volite li trilere i imate nešto slobodnog vremena (jer ovo je knjiga koja se teško ispušta iz ruku), budite uvjereni kako će vas ‘Djevojka u vlaku’ okupirati do kraja vožnje svojim stranicama, a lik Rachel ćete na kraju, vjerojatno baš kao i mnogi čitatelji, gledati drugim očima.

U ‘Djevojci u vlaku’ zbog načina kako je napisan teško je jednako uživati nakon prvog čitanja, no svakako će vam (p)ostati jednim od dražih literarnih iskustava.

 

Hrvatsko izdanje

mozaik Djevojka u vlaku

 

 

Strano izdanje
amazon_s30x30 The Girl on the Train

 

book_depository_s30x30 The Girl on the Train

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close