Djevojka na navijanje, Paolo Bacigalupi naslovnica

Djevojka na navijanje – Paolo Bacigalupi

Impresija

Djevojka na navijanje, Paolo Bacigalupi naslovnica

Djevojka na navijanje, Paolo Bacigalupi

Sjajna knjiga, kao stvorena za ekranizaciju. A još kad bi ta ekranizacija dopala u ruke kakvog majstora priče i iluzije, režisera koji bi mogao i znao uklopiti magiju kamere i specijalnih efekata u funkciju radnje, tada bi to bio doista čaroban doživljaj… Da, da, naravno da mi James Cameron prvi pada na pamet…

Priča je smještena na Zemlju, u budućnost, u Bangkok, na Tajland. Mjesto radnje je večini čitatelja i danas strano, neobično i egzotično. A kako onda ne bi bilo u budućnosti kakvom je zamišlja autor. Jer u toj budućnosti, svijet polako klizi u kataklizmu. Izvori energije kakve danas poznajemo više ne postoje. Iscrpili smo svu naftu, tako da više ne postoje ni avioni, ni automobili. Ne postoji ni električna energija, gotovo sve što se pokreće, pokreće se mehanički, a za prijenos i pohranu energije su razvijene posebne torzione opruge. Globalno zatopljenje je podiglo razine svjetskih mora, tako da su obalni gradovi potopljeni. Bangkok se odupire oceanu sistemom brana i ustava, za čije funkcioniranje troši večinu državnih resursa.

Ali najveća pošast koja hara Zemljom je genetski inžinjering, koji se sasvim oteo kontroli. Brojne biljne i životinjske vrste su izumrle, poharane bolestima koje su nastale kao nusprodukti čovjekovog uplitanja u prirodu. Svijet gladuje, a različiti novi nametnici i njihove nove mutacije napadaju ionako desetkovane izvore hrane. Umjesto država, političku prevlast na planetu su preuzele kalorijske kompanije, megakorporacije, koje se međusobno bore za prevlast. A prevlast će donijeti banke sjemena, koje mogu stvoriti nove oblike prehrane.

Pri tom, sve se vrti u strašnom začaranom krugu bioinženjeringa, jer svaka nova modificirana vrsta stvara i nove zaraze i bolesti.
Tajlandom nominalno vlada Njezino Veličanstvo Kraljica Djevojčica, no za stvarnu se prevlast bore Ministarstvo okoliša i Ministarstvo trgovine, sa svojim čelnim ljudima. Društvo koje je i tako na rubu gladi, propasti i izumiranja, opterećeno je dodatnim teretom sveprisutne korupcije i zakulisanim političkim igrama, koje autor vješto kombinira sa tradicionalnim religijskim uvjerenjima, razmišljanjima o vječnoj reinkarnaciji i prolaznosti.

Na tako pripremljenu pozornicu, bačena je plejada osebujnih likova, čije se sudbine međusobno prepleću i križaju, te grade uzbudljivu priču. Tu je Anderson, kojem njegova funkcija upravitelja tvornice torzionih opruga služi kao paravan, a zapravo je agent kalorijske korporacije AgriGen. Emiko je djevojka na navijanje, hiči-kiči, nastala genetskim inžinjeringom u Japanu, kao moderna inačica geiše. Bangkoški tigar, Jaidee, bivši borac, rodoljub i idealista, zapovjednik je bjelokošuljaša, specijalne policije Ministarstva okoliša, a njegova pobočnica i desna ruka je satnica Kanya, koja skriva svoju tajnu . Pa onda je tu Hock Seng, ostarjeli Kinez, sada neugledni izbjeglica, a nekada moćnik i vlasnik uspješne transportne pomorske kompanije. Zatim čelni ljudi suprostavljenih ministarstava, hladni general Pratcha i okrutni ministar Akkarat . Namjesnik kraljevske obitelji, korumpirani Somdet Chaopray, pa gangster Knez Balega, ostarjeli genetičar Gi Bu Sen…

Svaki je lik stvaran, detaljan, vjerodostojan. Za neke od njih ćemo se manje ili više vezati, neki će nam kroz priču postati draži, a drugi odbojniji. No svaki je lik, sa izuzetkom Emiko, u stvari, negativac. A Emiko jedina nije pravi predstavnik ljudske rase, nego produkt bioinžinjeringa. No baš će u njoj čitatelj pronaći najviše ljudskosti, vezati se za njen lik, suosjećati i strepiti nad njenom sudbinom.
Neobična i maštovita knjiga, koja potiče na razmišljanje, ali i nudi dobru zabavu.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close