Divljina

Divljina

Istinita priča o mladoj ženi koja je uspjela preživjeti kada je sve bilo protiv nje i usput izliječiti svoju dušu

 

Originalni naziv: Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail, Cheryl Strayed

 

Što učiniti kada vam se ionako težak život uruši preko noći? Cheryl je prvo izabrala lakši put. Nakon iznenadne majčine smrti, ostatak njezine obitelji  se raspao i Cheryl je jedva  održavala kontakt sa njima, a pošto je bila veoma vezana za majku, psihički se slomila. Iako je bila oženjena i imala dobrog muža, jedinu utjehu je pronašla u nebrojenim ljubavnim aferama i heroinu zbog čega je na kraju izgubila i muža. Dostigla je dno i tada je slučajno pročitala knjigu o planinarenju po Stazi pacifičkih vrhova. Tada se odlučila za najteži put, onaj koji vodi preko Staze pacifičkih vrhova do iskupljenja.

Divljina

Divljina, Cheryl Strayed (Znanje)

“Moja je majka umrla kad sam imala dvadeset  dvije godine. Poslije njezine smrti moj se očuh iz osobe koju sam smatrala tatom pretvorio  u muškarca kojeg sam tek katkad  prepoznavala. Moj brat i sestra od tuge su se raspršili usprkos mojim naporima da ostanemo zajedno, sve dok nisam odustala i sama se raspršila.”

Staza pacifičkih vrhova prostire se preko cijelog SAD-a, od meksičke granice pa sve do Kanade i duga je oko 4,300 km. To je izrazito zahtjevna staza jer osim same dužine, planinari se suočavaju sa velikim visinskim i temperaturnim razlikama. Cheryl se odlučila na planinarenje veoma naglo, potaknuta čistim očajem i snažnom voljom za promjenom života, bez ikakvih treninga i priprema, dok joj je  jedini vodič bila knjiga o Stazi koja ju je i navela na planinarenje. Prodala je sve što je imala i novac uložila u zalihe za putovanje i razne potrepštine bez kojih je takvo putovanje nezamislivo te krenula na put potpuno sama.

Početak knjige je  veoma intenzivan jer Cheryl odmah opisuje kaos u kojem se našla na veoma intiman i iskren način. Piše o svojim problemima i pogreškama bez ikakvog opravdanja, svjesna da je pogriješila i potpuno je pomirena sa time. Nakon nekoliko izvrsnih poglavlja, počinje njezino samotno, u početku zanimljivo, putovanje. Nakon početnog šoka, nekoliko izgubljenih noktiju i susreta sa zmijama i medvjedima, Cheryl počinje susretati ljude koji također planinare i koji se svi redom dive njezinom odvažnom putovanju. Nakon toga u prvom planu su više opisi njenog druženja s ljudima i dijelovi putovanja kada odlazi u civilizaciju po zalihe nego njezina  toliko željena samoća i suočavanje sa samim sobom.

Približavajući se kraju očekujemo da ćemo saznati za to  iskupljenje, tu veliku tajnu koju je otkrila samujući po planinama, ali ona na kraju izostaje. Putovanje je definitivno promijenilo Cheryl na način koji je ona i zamislila, ali stječemo dojam da ona to nije uspjela prenijeti čitatelju u toj mjeri koliko je željela. Početak knjige je vjerojatno postavio prevelika očekivanja pa je završetak ispao mlako.

Divljina

Wild, Cheryl Strayed (strano izdanje)

Bez obzira na završetak, knjigu se definitivno isplati čitati jer opisuje nevjerojatan pothvat kao i snagu ljudskog očaja, koji nas može natjerati na nevjerojatne odluke. Ovakvo je putovanje, bez ikakvog treninga i pripreme, veoma riskantno te je  potrebna  velika snaga i hrabrost za učiniti tako nešto. To čini knjigu veoma inspirativnom i potiče u nama pitanja o vlastitim granicama i snazi volje.

 znanje_s80x80  Domaće izdanje: Divljina, Cheryl Strayed

 

amazon_s50x50  Strano izdanje: Wild, Cheryl Strayed

Comments

comments

Student i budući magistar ekonomije koji pokušava čitanjem proživjeti tisuću života. Uživa u odličnoj hrani, dobroj glazbi i svakoj knjizi.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close