Deseti krug, Jodi Picoult naslovnica

Deseti krug

Slojevita priča koja nudi više od napetog krimi romana

 

Naslov originala: The Tenth Circle, Jodi Picoult

Prijevod: Monika Bregović

(Algoritam, 2014)

 

Deseti krug, Jodi Picoult naslovnica

Deseti krug, Jodi Picoult

Jodi Picoult je autorica o kojoj sam mnogo čula i čitala, ali, iz nekih nepoznatih razloga, njena djela se nikad nisu našla na mojoj polici – sve do Desetog kruga. Deseti krug me prvenstveno privukao pričom u stripu koja je inkorporiran u roman. A onda, jednom kad sam počela čitati, roman nisam mogla ispustiti iz ruke.

Deseti krug je slojevita priča. U središtu se nalazi obitelj Stone koju čine Daniel, Laura i Trixie. Trixie Stone je četrnaestogodišnja djevojčica, učenica prvog razreda srednje škole koja se po prvi puta zaljubljuje i doživljava prvo razočarenje. Daniel Stone je njezin otac, crtač stripova koji ima burnu i ne tako slavnu prošlost. Prošlost koju skriva čak i od vlastite obitelji. Tu je i Laura Stone, Trixina majka, znanstvenica koja se bavila Danteom te na fakultetu predaje kolegij o Danteovom Paklu. Njihov naizgled spokojan život prekida jedan tragični događaj koji pokreće lavinu ostalih tragičnih događaja. Odjednom cijela obitelj Stone se mora suočiti ili sa svojom prošlošću (Daniel), svojim grijesima (Laura) ili sa težinom odrastanja (Trixie).

Picoult je napisala veoma dinamičnu priču koju je podijelila u osam poglavlja. Između svakog poglavlja se nalazi gore spomenuta priča u stripu čiji je autor Daniel Stone. To je priča o ocu u potrazi sa kćeri koju je oteo sam Lucifer. Da bi pronašao kćer, on mora proći kroz pakao i to Danteov. Međutim, ovaj pakao nema devet, već deset krugova. Deseti krug pakla je povezan s nalaženjem samoga sebe i svog iskonskog ja. I dok ga, s jedne strane, lik u stripu treba naći, trebaju ga pronaći i junaci ovog romana.

The Tenth Circle, Jodi Picoult cover

The Tenth Circle, Jodi Picoult

Premda Deseti krug sadrži motive silovanja i ubojstva, to ipak nije kriminalistički roman, već priča o obitelji, o tome kako obitelj reagira na tragediju i nosi se s krivnjom. Ujedno je ovo i priča o odrastanju, greškama koje se rade kako bi se dobilo prihvaćanje vršnjaka. Deseti krug priča je i o braku, skrivanju i bježanju od vlastite prošlosti koja nas ipak na kraju negdje sustigne. Stoga smatram kako je u potpunosti nevažan odgovor na pitanje je li se silovanje zaista dogodilo. S druge strane, Picoult na izvanredan način problematizira pitanje silovanja i granice između pristanka i ne pristanka.

 

“Trixie se pitala zašto se neke stvari podrazumijevaju bez riječi, a druge ne. Nitko nikad ne govori da kao pristanak na seks. Čitaju se znakovi tijela, način na koji si ljudi prilaze. Zašto onda odmahivanjem glavom ili odgurivanje rukom nije jednako rječito? Zašto moraš izgovoriti riječ ne da bi se radilo o silovanju?”

 

Kao što je već rečeno Deseti krug nije kriminalistički roman, ali je jednako napet kao da se radi o trileru, zbog čega se čita u jednom dahu. Picoult je izvrsna spisateljica koja zna održavati napetost, a priču učniti pitkom. Brzinu ritma postiže izmjenjujući pripovjedače – uz Trixie, Lauru i Daniela, priču pripovijedaju i Jason (Trixin bivši dečko), Zephyr (Trixina prijateljica), te istražitelj Bartholomew. šrila iminalistički roman. govore, između ostalih i Jason (Trixin bivši dečko), Zephyr ( Trixina prijateljica), govor na p

Deseti krug predstavlja izvanredan uvod u Picoultin opus, koji do danas broji više od 20 djela. Odsad više neću izbjegavati njezina djela, već ću rado posezati za njima, a Deseti krug toplo preporučujem svima onima koji vole dobre i napete priče.

 

 

Hrvatsko izdanje

algoritam logo Deseti krug

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 The Tenth Circle: A Novel

 

book_depository_s30x30 The Tenth Circle: A Novel

Comments

comments

Prikaze sam počela pisati u studentskom danima, još negdje krajem prošlog stoljeća. Strastvena sam čitateljica, iako smatram da čitam premalo. Obožavam knjižnice, knjižare i sva mjesta gdje stanuju knjige. Moj posao iz snova je biti urednica u izdavačkoj kući.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close