natječaj konkurs

11. Dereta konkurs za neobjavljeni roman

XI Deretin konkurs za neobjavljeni roman – nagrada Miroslav Dereta

 

Izdavačka kuća Dereta raspisala je jedanaesti po redu konkurs za dodelu književne nagrade Miroslav Dereta za najbolji neobjavljeni roman.

 

Konkurs je otvoren do 1. jula 2016.

Ples po užarenom pesku, Petar Zec dereta korice

Prošlogodišnji pobjednik – Ples po užarenom pesku, Petar Zec

Odštampane rukopise (u jednom primerku), potpisane punim imenom i prezimenom, slati na adresu:

Izdavačka kuća Dereta

Vladimira Rolovića 94a

11030 Beograd

 

sa naznakom – konkurs za nagradu „Miroslav Deretaˮ

 

Žiri, koji će od ove godine raditi u sastavu: Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina, doneće odluku o pobedniku konkursa početkom septembra.

Nagrađeni rukopis će izaći iz štampe u toku ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga.

 

Nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, biće dodeljena u decembru 2016. u okviru Dana Gradske opštine Čukarica.

Rukopisi poslati na konkurs se ne vraćaju.

 

Za dodatne informacije možete se obratiti uredniku Zoranu Bognaru putem mejla na: bognar@eunet.rs, na telefon: 064/129 4089 ili na telefon direkcije: 011/23 99 077.

 

Dosadašnji dobitnici nagrade “Miroslav Dereta” su: Slaviša Radovanović za roman Francuska kutija šibica (2006), Laura Barna za roman Crno telo (2007), Vida Nenadić za roman Zoo called London (2008),  Bisera Boškailo za roman Bilija (2009), Petar Grujičić za roman Beovavilon (2010),  Milkica Miletić za roman Terra d’ orro (2011), Robert Tili za roman Izdah iz staklenika (2012), Vladislava Vojnović za roman Kozje uši (2013), Dejan Mak za roman Bergdorf (2014) i Petar Zec za roman Ples po užarenom pesku (2015).

 

Izdavačka kuća Dereta prisutna je na srpskoj izdavačkoj sceni više od tri decenije. Tokom svog postojanja Dereta je potvrdila svoju izdavačku i umetničku autentičnost objavivši preko 1600 naslova u desetak biblioteka; od prevoda kapitalnih dela srpske i svetske književnosti, do knjiga iz aktuelne književne produkcije.

Među Deretinim izdanjima nalaze se  brojna dela svetski poznatih autora, među kojima su: Salman Ruždi, Kazuo Išiguro, Karlos Fuentes, Herman Hese,Kurt Vonegat,Džonatan Frenzen, Idit Vorton i mnogi drugi.

Posebno su prepoznatljivi po knjigama iz oblasti filozofije (Platon, Aristotel, Toma Akvinski, Kant, Šopenhauer,Niče), leksikografije, istoriografije, helenske književnosti, klasičnih dela, zbog čega se nalaze u samom vrhu srpskog izdavaštva.

Dereta je prva pokrenula ediciju prevoda srpskih pisaca na engleski jezik (Ivo Andrić, Momo Kapor, Milorad Pavić, Vida Ognjenović, Svetlana Velmar-Janković, itd.), bila je učesnik velike kulturne akcije Roman decenije i dobitnik je mnogih priznanja.

Dereta je prvi izdavač na ovim prostorima koji dodeljuje nagradu za neobjavljen roman u rukopisu, koja nosi ime osnivača Miroslava Derete, a sastoji se od povelje, štampanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa. Nagrada se dodeljuje od 2006.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close