Degustacija slobode, Davor Rostuhar naslovnica

Degustacija slobode – Davor Rostuhar

Impresija

Degustacija slobode, Davor Rostuhar naslovnica

Degustacija slobode, Davor Rostuhar

Knjiga Degustacija slobode, poznatog i priznatog fotografa, pustolova, putnika i pisca Davora Rostuhara je razmišljanje autora, koje pokušava odgovoriti na pitanja: „Zašto čovjek putuje?” i „Što je doista putovanje?“.

Priča je to u kojoj Rostuhar tražeći razliku između turista-imperijalista, i putnika hodočasnika iznosi svoja brojna iskustva, te iskustva svojih prijatelja, pričajući o putovanjima, i o razlozima koji na putovanje pokreću različite ljude. Radi se zapravo jednako toliko o angažiranom znanstveno-popularnom žanru, koliko i o intimnoj ispovijesti autora, jer on svoja razmišljanja i emocije neprestano potkrepljuje ili suprostavlja riječima i citatima psihologa, filozofa, antropologa, istraživača, povjesničara, te drugih znanstvenika, a sve sa ciljem da i samom sebi, a i čitatelju demisticifira fenomen putovanja.

Pri tome, njegov je tekst zabavan i pristupačan, razumljiv i blizak svakome, a opet navodi na razmišljanje, i sugerira da i mi sami poželimo putovati odgovornije i razboritije. Potiče da uništimo turista-imperijalistu u sebi, da probudimo putnika-hodočasnika, i da se pridružimo sve većem broju onih teže održivom turizmu. Onih koji svojim putovanjima žele i mogu doprinijeti očuvanju ljepote i prirode, te stvaranju boljeg svijeta.

U ove ljetne mjesece, prenapučena hrvatska obala ponovo ruši sve turističke rekorde. Milijuni noćenja, milijarde eura. A istovremeno je sve teže pronaći na Jadranu kamenu kuću sa drvenim škurama, malo bistrog mora i školjku u pijesku, ili tek komadmorem izglancane stijene, neprekriven ručnikom, plastičnim jastukom na napuhavanje ili suncobranom. Količina glisera i vodenih skutera koji opasno jure pored prepunih, preglasnih plaža eksponencijalno raste, a ono malo do histerije uplašenih riba bježi glavom bez obzira što dalje od obale. Noću umjesto dalmatinske pjesme, preko mora trešti tehno i folk, a kale i kalete su potpuno zakrčene prevelikom količinom automobila.

E, pa upravo je sada pravo vrijeme za ovu knjigu.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close