Dama s kamelijama, Aleksandar Dima sin naslovnica

Dama s kamelijama – Aleksandar Dima sin

Impresija

Dama s kamelijama, Aleksandar Dima sin naslovnica

Dama s kamelijama, Aleksandar Dima sin

Ovo je jedna od onih knjiga za koju svi mislimo da smo pročitali , a onda nismo sigurni da li pamtimo scene iz filma ili rečenice knjige. Htela sam da je pročitam, za ovaj izazov kao Klasik, a onda sam shvatila da ako je izdata 1848.g više odgovara kategoriji knjiga starijih od 150 godina. Zaista impresivni broj godina ova knjiga se čita ponovo i ponovo iz generacije u generaciju.

Da li ta Margerita svojim „zanimanjem” kurtizane izaziva našu pažnju, mislim da ne, imamo mi savremena sponzoruše čije postojanje nije baš ono o čemu želimo da mislimo. Ono što je važno u ovoj knjizi je da “istinska ljubav bez obzira od koga dolazi, čini čoveka boljim.“ A ljubav Margarite Gotje i Armana Divala, naročito u periodu boravka u iznajmljenoj kuću nedaleko od Pariza, je ona prava ljubav dva bića kojima je za sreću dovoljno da su zajedno, da sunce sija, da vetar čarlija..

Lično mi se nije svideo deo kada se govori samo o novcu koje je potrebno za život jedne kurtizane u Parizu, taj deo kao da nisam primetila u onom prethodnom čitanju, jer pročitala sam je sigurno u nekim godinama, kada se podrazumevalo da se ta knjiga čita. Radnja se dešava u Parizu, Margerita Gotje stanuje u ulici D, Anten br.9 svakog dana u malim plavim zatvorenim kolima u kojima se upregnuta dva divna dorata, dolazi na Jelisejska polja, posećuje sve premijere, predstave, zabave, i poznato je da ima tri stvari uvek sa sobom: lorenjon, vrećicu bombona i buket kamelija, koje su 25 dana bele, a 5 dana crvena, prozvali su je zbog toga „dama s kamelijama“.

Naravno, ona je otmena, izuzetna, prelepa. Njeni ljubavnici su bili naotmeniji i najbogatiji mladići Pariza, poneki grof, a tu je i stari vojvoda. U njen život takav kakav je ulazi mladi Arman Dival, mladić iz unutrašnjosti, advokat, zaljubljen u nju od trenutka kada ju je ugledao. Njegova ljubav izaziva kod nje prvo nepoverenje, a onda mu se iskreno predaje… I prave oni planove.. ali naravno da se tako nešto mora prekinuti.

Zadnje strane romana, i njena pisma Armanu ipak su mi izazvale poneku suzu, teško je čitati o tolikoj boli, usamljenosti, očekivanjima, potrebi za nekim, a da ne izazove samilost kod jednog običnog čitaoca.

„Mora biti da smo učinili mnogo zla pre nego što smo se rodili, ili da treba da uživamo mnogo veću sreću posle smrti, kada bog dopušta da u ovom životu postoje sve ove muke ispaštanja i sve patnje i iskušenja“

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close