Čuvari tajne Obrenovića, Branko Čanković naslovnica

Čuvari tajne Obrenovića – Branko Čanković

Impresija

Čuvari tajne Obrenovića, Branko Čanković naslovnica

Čuvari tajne Obrenovića, Branko Čanković

Radnja knjige odvija se za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovo je priča o dvije suprotstavnjene porodice. Ljubica kao mlada djevojka otpočinje vezu sa učiteljem Ristom Kaplarevićem, međutim kada ju on prevari ova veza se okončava. Ljubica potom upoznaje oficira Kraljevske vojske Jugoslavije Lazara Vulevića i zbog trenutka slabosti ostaje u drugom stanju zbog čega se i udaje za Lazara. Kada izbije Drugi svjetski rat Lazaru bivaju povjerena važna dokumenta o porodici Obrenović koja bi mogla dovesti do svrgavanja dinastije Karađorđević.

Lazar Vulević kao oficir Kraljevske vojske zajedno sa svojim sinovima staje na stranu četnika dok je bivša Ljubičina ljubav Rista Kaplarević na strani partizana. Dok rat bjesni na prostoru Balkana Lazar biva rastavljen od supruge i kćerke i zajedno sa dva preživjela sina dospijeva na prostor NDH. U pokušaju da se domogne slobode Lazar i njegovi sinovi bivaju uhapšeni i strijeljani od strane partizanske vojske.

Nekoliko decenija kasnije Ljubica, sada već starica dolazi na sahranu Riste Kaplarevića, nakon čega odlazi kući njegovog sina kako bi rasvijetlila okolnosti pod kojima su strijeljani njeni sinovi i suprug Lazar.

Što se tiče same „Tajne Obrenovića“ , moram reći da ona zauzima jedan mali djelić ove priče. Težište same radnje je na „Čuvarima“ tajne. Priča prati ratna dešavanja i živote članova porodice Kaplarević i Vulević.

Tajna Obrenovića pomenuta je u poslednjih par rečenica ove knjige a sam rasplet koji se tiče ove tajne zaista je antiklimaktičan.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close