Čudo, R. J. Palacio naslovnica

Čudo – R. J. Palacio

Impresija

Čudo, R. J. Palacio naslovnica

Čudo, R. J. Palacio

August ima deset godina i samo želi biti običan dječak. No jasno mu je da to neće uspjeti, jer zna da ljudi ne bulje u običnu djecu. Pred običnom djecom drugi klinci ne bježe s dječjeg igrališta. I ne vrište kada ih vide, niti na njih pokazuju prstom. August je rođen sa deformiranim licem, i usprkos tome što je prošao nebrojene operacije kojima su liječnici pokušali ublažiti njegovo stanje, izgleda grozno. Toliko grozno da ne želi opisati čitatelju kako izgleda. Kaže: „…kako me god zamišljali, situacija je puno gora.“

No usprkos svojoj vanjštini, August je divno dijete. Živ, bistar, pristojan, duhovit. I beskrajno hrabar, Dovoljno hrabar da želi krenuti u peti razred škole, i suočiti se sa svim preprekama i problemima na koje će dječak poput njega naići u takvoj situaciji.

Knjiga „Čudo“ je priča o Augustovom petom razredu. Knjiga je ispričana dijelom očima Augusta, ali i očima njegove starije sestre Vie, zatim očima Augustovih vršnjaka iz razreda, te očima drugih osoba koje susreće. I upravo ti različiti pogledi daju knjizi posebnu dubinu. Jer, dok August vidi samo okolinu koja ga ne prihvaća, Via već vidi i druge stvari. Bez obzira koliko voli svog brata, ona vidi i činjenicu da njezini roditelji uvijek pretpostavljaju Augustove potrebe njezinima. Roditelji opet, svoje poglede. Drugačije su i priče Augustovih (i Vijinih) prijatelja, način na koji oni doživljavaju Augusta, ali i način na koji doživljavaju vlastite probleme.

Tema poput ove je gorka i teška, a autoru postavlja tisuću i jednu zamku. Možda je najveća zamka da knjiga skrene u patetetičnu i ljigavu priču punu suza. Ova knjiga ni na tren ne putuje u tom smjeru. Ne putuje ni na mračnu stranu, niti prema depresiji ili tuzi. Naprotiv, knjiga je puna optimizma, tople atmosfere, duhovitosti. Uči nas da obitelj uvijek može i mora biti izvor veselja, podrške i utjehe.

Uči nas i to da ne treba gubiti vjeru u ljude oko nas, u njihovu sposobnost razumjevanja i empatije. Uči nas da je prijateljstvo važno i vrijedno.

Autor ne ističe ničim posebno pjesme koje se spominju u knjizi. No ako ih se popiše i izdvoji, one čine jedan neobičan, ali lijep i zanimljiv okvir. Možda ne pripadaju niti istom žanru, niti istim vremenskim razdobljima, ali opet zatvaraju cjelinu. Zapravo, baš tom svojom različitošću, one se uklapaju u način pripovjedanja u kome je gotovo svako poglavlje prikazano očima druge osobe.

U svakom slučaju, preporučujem da pročitate ovu magičnu knjigu, a siguran sam da ćete i u soundtracku pronači nešto što vam se sviđa.
Wonder – Natalie Merchant (pjesma Augustove obitelji)
Beautiful – Christina Aguilera (Summerina pjesma)
Space Oddity – David Bowie (Vijina pjesma)
Beautiful Things – Andain (Mirandina pjesma)
Beautiful Child – Eurythmics (Augustova pjesma )
The Luckiest Guy on the Lower East Side –The Magnetic Fields (pjesma Augusta i njegovog oca)
The Sound of Music – Julie Andrews
Star Wars Theme – John Williams

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close