Capital_in_the_Twenty-First_Century_s260x420

Capital in the Twenty-First Century

Ozbiljan ekonomski rad temeljen na iscrpnom istraživanju i dugom razdoblju promatranja trendova

Originalni naslov: Capital in the Twenty-First Century, Thomas Piketty

‘Capital in the Twenty-First Century’ odlično je publicističko izdanje koje se podjednako dotiče ekonomskih, povijesnih i političkih pitanja, a zbog svojih, prvenstveno za američku publiku kontroverznih zaključaka, ova je knjiga u kratkom vremenu pridobila veliki broj obožavatelja, ali i veliki broj gorljivih protivnika.

Capital_in_the_Twenty-First_Century_s260x420Autor knjige Thomas Piketty profesor je na pariškoj školi ekonomije, a njegovo je djelo iscrpno pripremljena procjena kretanja u svjetskom gospodarstvu sve do 21. stoljeća. Ovo je prijevod knjige koja je lani izvorno objavljena na francuskom, no iako je naravno uvijek preporučljivije čitati u originalu, na engleskom jeziku ovo je djelo mnogo razumljivije i stoga dostupnije širem krugu čitatelja kojeg ova knjiga svojom kvalitetom svakako zaslužuje.

Knjiga je iznimno opsežna, tako da je potrebno odvojiti solidnu količinu vremena za njenih gotovo 700 stranica koje sigurno neće razočarati, ali joj treba pristupiti sa realnim očekivanjima, s obzirom da se radi o radu kroz koje se može proletjeti. Knjiga je podijeljena u četiri glavne cjeline – ‘Dohodak i imovina’, ‘Dinamika kapitala’, ‘Struktura nejednakosti’ i ‘Reguliranje kapitala u dvadeset prvom stoljeću’, a sadrži i odličan indeks, bilješke i popis referenci koje čitatelja upućuju na druge izvore.

Na samom početku Thomas Piketty postavlja nekoliko važnih pitanja koja su ga potaknula na pisanje ovog djela, poput “Što zapravo znamo o raspodjeli bogatstva na dugi rok? Dovodi li dinamika akumulacije privatnog kapitala do koncentracije bogatstva na sve manji broj ljudi kako je to Karl Marx vjerovao u devetnaestom stoljeću? Dovodi li balansiranje snaga rasta, konkurencije i tehnološkog napretka u kasnijim fazama razvoja do smanjenja nejednakosti i većeg sklada između klasa, kako je to mislio Simon Kuznets u dvadesetom stoljeću? Što zapravo znamo… i koje lekcije možemo izvući iz sveg prikupljenog znanja za stoljeće koje je tek otpočelo?”

Autor iskreno priznaje kako njegovi odgovori nisu savršeni i potpuno završeni, ali se temelje na iznimno opsežnom i kompleksnom povijesnom i komparativnom istraživanju, najvećem koje je ikad provedeno od strane nekog ekonomista, koje pokriva tri stoljeća i brojne zemlje, počevši od SAD-a, ali i europskih zemalja, pružajući okvir za bolje razumijevanje gospodarskih skrivenih mehanizama.

I premda se može činiti kako je ova knjiga namijenjena i zanimljiva isključivo ekonomskim stručnjacima, zbog svoje informativnosti i jasnoće ‘Capital in the Twenty-First Century’ zaintrigirat će i ostalu publiku zainteresiranu za generalna ekonomska pitanja, gospodarski razvoj te dugoročnu raspodjelu dohotka i bogatstva.

Nakon čitanja Pikettyjeve knjige čitatelju će biti jasno kako autor dolazi iz Europe jer su njegovi stavovi sasvim drugačiji od američkih konzervativnih, stoga i ne čudi kako su ga upravo ti krugovi obilježili komunistom 21. stoljeća, no nikako se ne smije zaboraviti kako rad na temelju ove količine podataka i dugog razdoblja promatranja trendova nitko nije prije njega napisao.

Stoga se ‘Capital in the Twenty-First Century’ svakako može smatrati vjerodostojnim i ozbiljnim ekonomskim, ali i povijesnim radom kojeg svakako vrijedi pročitati.

amazon_s30x30 Capital in the Twenty-First Century

book_depository_s30x30 Capital in the Twenty-First Century

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close