Paolo Sorentino portrait

Paolo Sorentino dobitnik nagrade Oscar u Booka izdanju

Dobitnik Oscara Paolo Sorentino u izdanju Booke

 

Izdavačka kuća Booka upravo je objavila roman Svi su u pravu čiji je autor Paolo Sorentino, italijanski režiser, scenarista i književnik, dobitnik nagrade Oscar za film Velika lepota.

Svi su u pravu, Paolo Sorentino korice

Svi su u pravu, Paolo Sorentino

Toni Pagoda, pevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog preterivanja: veliki potrošač svega, od droge i ženâ, do prijateljstva i nežnosti. Ovaj nesvakidašnji roman toka svesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od pre pola veka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi. Ali „ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario“, govori sam sebi Toni P., zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspešnim, a druge – potpunim gubitnicima.

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promenu i odluči da nestane. Nastanjuje se u Brazilu, kida sve veze s Italijom, i godinama živi u prividnoj slobodi. Ipak, sudbina sve preokreće. Osetljivog na prijateljstvo, Tonija će novi, nenadano stečeni prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga posle dve decenije vratiti u Italiju.

 

O autoru

Paolo Sorentino (Napulj, 1970) italijanski je filmski reditelj, scenarista i književnik. Napustivši studije ekonomije, posvetio se filmu, i karijeru reditelja započeo kratkometražnim filmom „Raj“ (1994). Slede „Čovek više“ (2001), „Posledice ljubavi“ (2004), „Porodični prijatelj“ (2006), „Divo“ (2006; nagrada žirija Kanskog filmskog festivala), „Ovo mora da je to mesto“ (2011), „Velika lepota“ (2013) i „Mladost“ (2015).

Izdavačka kuća Feltrinelli objavila je 2010. godine roman Paola Sorentina Svi su u pravu, koji je ubrzo postao književni fenomen u Italiji, ušavši u uži izbor za nagradu Strega i Streza, osvojivši  književnu nagradu Vitorini. Dve godine kasnije objavio je zbirku priča Toni Pagoda i njegovi prijatelji, a potom Velika lepota, dnevnik filma (2013). Naredne godine ovaj film je osvojio Oscara za najbolji strani film, nagradu Zlatni globus, Bafta i druga priznanja. Sorentinov film Mladost prikazan je u Kanu 2015. godine.

 

Paolo Sorentino portrait

Paolo Sorentino

 

Kritike su bile iznimno blagonaklone prema romanu Paola Sorentina Svi su u pravu. Tako je Corriere della sera istaknula „Toni Pagoda je junak našeg doba. Najveći lik savremene italijanske književnosti.“, Amazon „Ispisan u dahu, bespoštedno i u prvom licu, originalan kao malo koji roman savremene književnosti, Svi su u pravu debitantsko je delo jednog neodoljivog i veoma osobenog italijanskog stvaraoca.“, a izdavačka kuća Feltrinelli „Paolo Sorentino je pisac – veliko otkriće koje je uskočilo u književnost s neverovatnom prirodnošću. I tako je prirodno i lako nastao ovaj roman, a nadasve lik u romanu, da je to zadivilo mnoge čitaoce i kritičare“.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close