Bog osvete, Giles Kristian naslovnica

Bog osvete

Vikinška saga o slavi i osveti koja nikog neće ostaviti ravnodušnim

 

Naslov originala: God of Vengeance, Giles Kristian

Prijevod: Miloš Đurđević

(Znanje, 2015)

 

Bog osvete, Giles Kristian naslovnica

Bog osvete, Giles Kristian

Radnja ove sage smještena je u osmo stoljeće, u doba krvavih bitaka, krvoločnih Vikinga i osvetničkih bogova. U to vrijeme Skandinavijom vladaju neustrašivi ratnici čašću vezani za svoje jarlove (velmože), koji račune polažu kralju. Harald je jarl vezan za kralja Gorma koji od njega traži pomoć u obuzdavanju pobunjenog jarla Randvera. Iako su se trebali zajedno boriti, kralj stoji postrani i dopušta Randveru da potpuno nadjača Haralda. Iako bitku gleda sa strane, Sigurd, sin jarla Haralda uspijeva spasiti oca i brata iz sigurne smrti.

Harald je bijesan jer je ostao bez većine ratnika i trpi sramotu zato što nije poginuo tijekom bitke kao njegovi preci. Ipak, najviše ga boli izdaja kralja kojem se zakleo na vjernost. Ubrzo saznaje kako su kralj i Randver dogovorili njegovu smrt kako bi podijelili njegovu zemlju i bogatstvo. Harald ne čeka da ga izdajnici dođu dokrajčiti, već sprema završni juriš na kralja Gorma, nastojeći povratiti čast. Bitka je krvava, Harald je nemoćan i na kraju jedino Sigurd preživljava pokolj, ostavši time jedini preostali muški član obitelji. Randver ubija njegovu majku i prijatelje, spaljuje selo i otima njegovu sestru. Sigurd u bijegu, bijesan, agresivan i željan osvete, postepeno okuplja nekoliko očevih starih ratnika i priprema se na krvavi pohod, u potrazi za osvetom.

Sigurd je premlad da postane jarl i naslijedi oca, ali je poznat po tome što je miljenik boga Odina. To koristi i upušta se, prepun samopouzdanja, u razne bitke protiv iskusnijih protivnika, ne bi li na taj način pridobio sljedbenike i zasluženo poštovanje. Vrlo je karizmatičan i snalažljiv, a osveta kralju i Randveru je jedino o čemu razmišlja – što ga pokreće. Njegovi suputnici to osjećaju i pridružuju mu se u želji da njihov herojski podvig protiv brojnijeg protivnika bude opjevan u pjesmama.

God of Vengeance, Giles Kristian cover

God of Vengeance, Giles Kristian

Iako se ponašaju i izgledaju kao barbari, Vikinzi su zapravo vođeni snažnim osjećajem časti i sustavom vjerovanja koji objašnjava njihove postupke – što je pisac odlično opisao. Likovi u romanu su fanatično željni slave, borbe i pljačke jer ih, po njihovom vjerovanju, jedino smrt tijekom bitke može odvesti u Valhalu, mitsku dvoranu boga Odina, u kojem najhrabriji borci čekaju završnu bitku. U romanu se često spominju bogovi, valkire i ostali likovi nordijske mitologije koja je neizostavni dio života srednjovjekovnih Vikinga.

Roman je prepun akcije i konstantno nabijen adrenalinom. U svakom trenutku možete očekivati kako će netko ostati bez glave ili barem šake. Pisac piše jednostavno i vrlo slikovito što nam daje odličan doživljaj bitke. Likovi su iznimno zanimljivi i realistični, dok su njihovi dijalozi često zabavni i sarkastični. Možete se dobro nasmijati na njihove komentare i uvrede koje često dobacuju jedni drugima.

Ako volite strastvene ratnike, puno akcije i nordijsku mitologiju, čitajte ovaj roman, te krenite sa Sigurdom i njegovom neustrašivom družinom na putovanje prema slavi i osveti.

 

 

Hrvatsko izdanje

znanje_s80x80 Bog osvete

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 God of Vengeance (The Rise of Sigurd)

 

book_depository_s30x30 God of Vengeance (The Rise of Sigurd)

Comments

comments

Student i budući magistar ekonomije koji pokušava čitanjem proživjeti tisuću života. Uživa u odličnoj hrani, dobroj glazbi i svakoj knjizi.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close