Black Dove, White Raven, Elizabeth Wein cover

Black Dove, White Raven – Elizabeth Wein

Impresija

Black Dove, White Raven, Elizabeth Wein cover

Black Dove, White Raven, Elizabeth Wein

Radnja ove priče prati živote dvoje protagonista Emmy i Tea i sve nedaće na koje nailaze tokom života u Afričkoj državi Etiopiji. Na samom početku priče saznajemo da su Emmyna i Teova majka dobre prijateljice, srodne duše. Ove dvije nevjerovatne žene su piloti i krajem dvadesetih godina prošlog vijeka i to piloti koji nastupaju na paradama.

Teova majka je crnkinja Dalia koju je svojevremeno zaposlio Emmyn otac da bude sluškinja njenoj majci. Međutim nakon što se ove dvije žene upoznaju rađa se veliko prijateljstvo između njih uprskos klasnim i rasnim razlikama o kojima se početkom prošlog vijeka i te kako vodilo računa. U Parizu Delia upoznaje Teovog oca, izaslanika Etiopiskog vladara koji ubrzo umire. Nakon što Emmyn otac ode u Afriku, tačnije u Somaliju koje je u to vrijeme bila pod invazijom Italije, Emmyna majka i njena prijateljica zajedno sa djecom odlaze u Ameriku gdje postaju fantastični duo Crna golubica i bijeli gavran, te pod ovim pseudonimom nastupaju na paradama.

Na jednoj od parada Delia gine nakon što se ptica sudari sa avionom i na taj način prouzrokuje pad aviona. Dugogodišnja želja Teove majke bila je da odvede Tea da živi u Etiopiji kako bi se osjećao da bar negdje pripada. Poštujući želju svoje prijateljice Emmyna majka Rhoda odvodi djecu u Etiopiju kod svojih prijatelja na farmu kafe.

Međutim život u Africi biće sve samo ne idiličan naročito ako se uzmu u obzir pretenzije Italije da uzme pod svoju vlast Etiopiju i sve izvjesniji Drugi svjetski rat. Kako se odnosi između Italije i Etiopije zaoštravaju postaje izvjesno da će i Teo morati u rat za svoju domovinu čiji je državljanin samim tim što mu je otac Etipljanin. Kako bi spasile Teo odlaska u rat Emmy i njena majka Rhona započinju borbu koja na kraju ipak neće uroditi plodom.

Ovako prepričana priča se može činiti zanimljivom za čitanje međutim meni se ova knjiga nije svidjela. Bila mi je dosadna, spora i poprilično nezanimljiva. Radnja je razvučena i spora. Likovi su kao i radnja poprilično dosadni. Ne mogu reći da preporučujem ovu knjigu obzirom da sam se poprilično namučila čitajući ju.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close