Bilješke jedne knjižničarke za portal CitajMe.com

Bilješke jedne knjižničarke 17/11/2014

Život je čudesan!

Ovogodišnji Interliber. Za mene samo jedan dan. Izletnički. Ali bio mi je to baš dobar dan.Knjiga prozora OVITAK_krivulje.indd

Doma dolazim s nekoliko vrećica.  Najviše je tu dječjih knjiga, ponešto stripova i malo toga samo za mene.

Priznajem da sam praznovjerna. Kucam u drvo, pljunem tri puta na crnu mačku i čvrsto se držim za gumb kad sretnem dimnjačara. Isto tako znam, da kad god uzmem u ruke koju od knjiga Frakturinih izdanja, sasvim je sigurno da ću imati dobar dan!

Iz vrećice vadim ‘Knjigu prozora’ Semezdina Mehmedinovića. Zbirka poezije: slike iz svakodnevnog života složene u stihove, bogatstvo riječi i punoća jezika. Svakodnevno, ali snažno. Riječima pridruženi crteži vode me u druge male živote i oplemenjuju moj.  I pamtim stihove i učim od pjesnika: “…sa svakom se selidbom promijeni cijeli svijet. Ali kutije ostaju iste.”

Odmah poslije, iz vrećice izvlačim i roman ‘Brdo’ Ivice Prtenjače, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade V.B.Z.-a i TISAKmedije za najbolji neobjavljeni roman. Sve Prtenjačino, dosad pročitano, i poezija i roman i priče iz kuharice, sve mi je bilo „i dobro i lijepo“, pa od Brda očekujem puno. A sa svakom stranicom dobivam i više.

Prekidam čitanje i uzimam bilježnicu, onu svoju malu, staru i izlizanu koju uvijek nosim sa sobom, onu u koju bilježim male mudrosti, i sve one rečenice koje ću jednom čitati iznova.

brdo_s200x328U Brdu nalazim pregršt baš takvih rečenica.

I nekako ne mogu prepričati radnju ovog romana, jer ima tu puno poetskoga i sve skupa nije mi „prepričljivo“.

Glavni lik u potrazi za srećom, iz nekog, svojeg, unutrašnjeg mraka, odlazi u samoću, na brdo; gdje peče kruh i dijeli ga slučajnim prolaznicima, dok čuva otok od požara i razvija dva divna i nezaboravna prijateljstva.

Uživam u ovom poetskom tekstu, osjećajnom i duhovnom, duhovitom i običnom, a tako snažnom. Atmosfera koja je tamo na brdu: red tišine pa red buke, malo straha pa puno ljubavi i sreće; a pripovjedač koji je i glavni lik—uči nas da je život čudesan.

Je li taj glavni lik, zapravo, sam autor? I koliko je tu autobiografskog – meni je svejedno. Jednostavno, uživam. Ili da parafraziram naslov Prtenjačine zbirke poezije: uzimam sve što me smiruje!

Draženka Robotić, na prvi pogled knjižničarka Gradske knjižnice Samobor i profesorica hrvatskog jezika i književnosti.
Na drugi pogled mama, domaćica i velika ljubiteljica poezije, a kad treba i lektorica i voditeljica emisije o knjigama na jednoj radijskoj postaji. Rođena 1973. u Koprivnici, a u Samobor doselila za studentskih dana.
Do sad nije ništa objavljivala, što ne znači da nije pisala.

Comments

comments

Draženka Robotić, na prvi pogled knjižničarka Gradske knjižnice Samobor i profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Na drugi pogled mama, domaćica i velika ljubiteljica poezije, a kad treba i lektorica i voditeljica emisije o knjigama na jednoj radijskoj postaji. Rođena 1973. u Koprivnici, a u Samobor doselila za studentskih dana. Do sad nije ništa objavljivala, što ne znači da nije pisala.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close