Besmrtni život Henriette Lacks, Rebecca Skloot naslovnica

Besmrtni život Henriette Lacks – Rebecca Skloot

Impresija

Besmrtni život Henriette Lacks, Rebecca Skloot naslovnica

Besmrtni život Henriette Lacks, Rebecca Skloot

Henriette Lacks bila je siromašna uzgajivačica duhana. Umrla je 1951. godine od karcinoma vrata maternice. Prije njezine smrti, doktor je uzeo njene zdrave i tumorom zahvaćene stanice i poslao ih na analizu. Kancerogene stanice su preživjele i nastavile se razmožavati i poznate su u svijetu i u znanstvenim krugovima kao HeLa stanice. Nitko nije znao od koje osobe dolaze, a njene stanice su pomogle u liječenju dječje paralize, slane su u svemir, spajane su sa životinjskim DNK-a. Znanstvena zajednica i brojni laboratoriji bogatili su se na tim stanicama dok je njezina obitelj patila u bijedi nemajući čak niti za zdravstveno.

Rebecca Skloot je znanstvena novinarka i odlučila je nešto promijeniti po tom pitanju. Godinama je proučavala studije, pričala sa obitelji, užom i širom rodbinom, brojnim doktorima i znanstvenicima u nastajanju ove knjige kako bi odala počast ženi kojoj praktički svi dugujemo jako puno.

Ovo je prije svega jako topla istinita priča o životu i smrti žene kojoj su bez pitanja uzeli stanice za proučavanje i priča o borbi njezine obitelji da znaju tko je ona bila i kakva je bila.

Prema knjizi je snimljen i film u ulozi sa Oprah Winfrey koja glumi njezinu kćer Deborah.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close