Beli mugri, Kočo Racin naslovnica

Beli mugri – Kočo Racin

Impresija

Beli mugri, Kočo Racin naslovnica

Beli mugri, Kočo Racin

Obzirom da u vrijeme u koje sam živjela nijedna knjiga nije bila niti zabranjivana, niti osporavana, a na teritoriji bivše Jugoslavije jedino znam za „Kad su cvetale tikve“, koju sam pre tri godine pročitala, odlučila sam da za ovu kategoriju pretstavim jednu malu, ali veoma značajnu knjižicu poezije.

„Beli mugri“ (u prijevodi „Bijele zore“ kao metafora za svetliju, novu, bolju budućnost za tada potlaćenog i nepriznatog makedonsklog naroda i jednakost među ljudima) je antologijska poetska zbirka koja sadrži svega 12 pjesama, pretežno socijalne i revolucionarne tematike (neke i od po nekoliko dijelova) mladog makedonskog revolucionara i pisca Koste Soleva (rođen 1908, tragično pod sumnjivim okolnostima stradao 1943 g.

Zbog svoje platonske ljubavi prema svojoj sugrađanki Rahilki (Raci) kojoj je pisao najljepše stihove, ali na srpskom i bugarskom jeziku, uzeo je kao prezime Racin (u prijevodu – Od Race) zbog straha od tadašnjeg režima. Naime. zbirka je tiskana ilegalno u Samoboru 1939 godine, kad su razni dijelovi Makedonije bili pod tuđim vlastima: bugarskom, srpskom, talijanskom (pre toga turskom)…

Ali, zajedničko je da su svi oni negirali makedonski identitet i jezik i nisu dozvoljavali da se priča, piše, čita, tiska bilo što na makedonskom jeziku. Većinu pjesama znam napamet, ali sam one poduže već zaboravila, tako da mi je dobro došlo ponavljanje.

Priložena naslovnica je prvo izdanje knjige :)

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close