August je grešan mjesec, Edna O'Brien naslovnica

August je grešan mjesec – Edna O’Brien

Impresija

August je grešan mjesec, Edna O'Brien naslovnica

August je grešan mjesec, Edna O’Brien

Djela koja rado čitam, a koja spadaju u književnu klasiku, napisana su mahom od strane muškaraca. Većina ponajboljih književnih djela ikada napisanih, nastala su iz pera muškaraca. Neću ulaziti u razloge zašto, al to je fakat.

Dvadeseto stoljeće je ipak stoljeće promjena pa na scenu izlaze i autorice, ne po prvi put ali u daleko većem broju nego prije. Dvadeseto stoljeće je iznjedrilo jednu mind-blowing Virginiju Woolf, jedan briljantan um koji briše razlike između muškaraca i žena a na pijedestal stavlja um čovjeka, per se. Dvadeseto stoljeće ostavlja mjesta i za jednu Marguerite Duras, fantastično senzibilna ipak lišena one “ženske patetike”.

Edna O’Brien nije to. Barem ne iz knjige koju sam čitala – August je grešan mjesec. Dojma sam da bi knjiga bila čisto solidna da je autorica još jednom pročitala što je napisala. Na bljeskove je izvrsna i pokazuje potencijal tada mlade autorice. Sve u svemu, radi se o prosječnoj, ljetnoj literaturi kojoj inače nisam sklona jer lako štivo smatram gubitkom vremena. Pretenciozno, znam. Mea maxima culpa.

Zamjerke upućujem prvenstveno nekvalitetnim dijalozima te bezokusnim i mlakim opisima. Al priča je sasvim u redu. Radnja prati rastavljenu mladu ženu koja traži nekakav smisao u vidu ljubavi. Pohvale idu za dojam bezvremenosti jer po malo stvari možemo zaključiti da se radnja odvija 60-ih prošlog stoljeća.

Eto, tko voli, nek izvoli. Svakako, knjiga koja se čita lako i bezizazovno.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close