Američki bogovi, Nil Gejmen naslovnica

Američki bogovi – Nil Gejmen

Impresija

Američki bogovi, Nil Gejmen naslovnica

Američki bogovi, Nil Gejmen

Ovo je moja prva knjiga iz grupe fantasy romana, a imala sam slučajno sreće da to bude jedna od najboljih. Izdavačka kuća Laguna je aprila meseca ove godine izdala prošireno i dopunjeno izdanje ovog kultnog romana iz 2001. godine, moja ćerka ju je dobila za rodjendan, a ja, pa eto pročitala sam, ne mogu da kažem ni lako ni brzo, pre svega što sam pokušavala da uporedo sa čitanjem knjige saznam preko interneta nešto više o tim silnim bogovima koji se pominju, a i sama knjiga sa svojih 570 strana zahtevala je vreme. Priznajem svidela mi se, i ako to nije moja omiljena tema bilo je zanimljivo, poučno, jasno, čitljivo!

Ono što sam ja shvatila je – da ove knjige treba čitati kao bilo koje, a što se tu muvaju bogovi, vile, vilenjaci, patuljci, vrane, jastrebovi, shvatiti samo kao deo sadržaja. Ova knjiga se sastoji od MITOVA, pre svega nordijskih, slovenskih, grčkih. PRIČA svidela mi se ona o devojčici Vututu, koji se ujak zajedno sa bratom blizancem prodao, SNOVA, njih je puna knjiga i svi sanjaju čudne, sulude snove naročito Senka, ima FANTAZIJE koja je uvek tu kada su prisutni Sreda, Lori i ostali bogovi, ptice i mačke pričaju, veverica poji Senku sa vodom iz orahove ljuske, mrtva Lora ga štiti i ljubi.. toga ima baš puno, ima BAJKI da nam malo ulepšaju knjigu, a ima i REALNOSTI. Realnost je sam Senkin život njegova veza sa Lorom (dok nije poginula), život koji je imao sa majkom, život u zatvoru, kasnije njegov dosta običan, čak miran život u mestu Lejksajd. Tu u tom tako idiličnom, snegom pokrivenom mestu godinama se dešava nestanak dece, svake godine po jedno, i to realno..

Ovu knjigu je nemoguće prepričati. Mnogo toga se dešava na svim nivoima. Osnovna poenta je da je Amerika zemlja loša za bogove. U njoj je lakše verovati u vanzemaljce nego u bogove. Kada su prvi ljudi došli u Ameriku, doneli su svoje bogove, a onda su ih zanemarili, zaboravili, a ti bogovi su bili tu, i snalazili se na razne načine da opstanu, krali su, varali.. Onda su došli novi bogovi, bogovi železnica, aviona, auta (traže mnogo ljudskih žrtava) telefona, televizije, neona, kompjutera.. Najstariji bog „Sveotac“ postao je gladan, trebale su mu žrtve kakve je dobijao u mnogobrojnim ratovima u svojoj domovini, pa se udružio sa bogom haosa, da izazove rat novih i starih bogova, da izazove krvoproliće i da se nahrani, postane ponovo jak.

Ne treba biti previše pametan da bi se shvatilo šta je pisac hteo da kaže. Samo treba sve te težnje bogova „prebaciti” na ljude, na stanje današnjeg sveta i evo ratova… koliko ih je baš na taj način nastalo i koliko je žrtava dato po celoj planeti Zemlji i tako godinama, vekovima.

„Ako ti kažem ko sam moram da te ubijem” …zvuči poznato???

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close