Američki bogovi, Neil Gaiman naslovnica

Američki bogovi – Neil Gaiman

Impresija

Američki bogovi, Neil Gaiman naslovnica

Američki bogovi, Neil Gaiman

Ovo je prva knjiga od Neila Gaimana koju sam čitala i nisam točno znala što očekivati.

Odmah u početku upoznajemo Shadowa, kojem žena umire nekoliko dana prije nego će izići iz zatvora. Na putu za kući ili onog što je ostalo od kuće u avionu upoznaje tajanstvenog gospodina Wednesdaya koji mu ponudi posao. Shadow ne zna čime se gospodin Wednesday točno bavi ali njegovo je da šuti i ne postavlja pitanja, a za poslove koje obavi biti će dobro plaćen.

Istovremeno u knjizi pratimo priče o različitim kulturama, vjerovanjima i bogovima. Radnja se vrti oko bitke koja predstoji između starih i modernih bogova, a Shadow se nekako upetljao u to. Zanimljivo je bilo pratiti te nordijske, egipatske, slavenske bogove i njihove običaje. Ti bogovi moraju raditi i preživljavati kao svi ostali ljudi, a žele štovanje i da ih se pamti.

Čitajući razne knjige o mitovima Grčke, Egipta nekako sam stekla dojam da su se bogovi uvijek poigravali ljudima samo da ih se štuje i obožava, kao što je slučaj i u ovoj knjizi.

Ovo je prilično mračna knjiga za odrasle koja obiluje scenama nasilja i nekim jako čudnim scenama seksa. Inače obožavam grčku i egipatsku mitologiju i upoznavanje s „novim“ mitološkim bićima i bogovima je bio baš dašak osvježenja kao i pogled na njih iz ovog kutka u knjizi.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close