Alex, Pierre Lemaitre naslovnica

Alex

Uznemirujuće putovanje u najmračnije zakutke ljudskog uma, roman koji ostavlja bez daha

Originalni naslov: Alex (Commandant Camille Verhæven Trilogy #2), Pierre Lemaitre

Alex, Pierre Lemaitre naslovnica

Alex, Pierre Lemaitre

Sve je započelo otmicom žene. Jedini svjedok koji je vidio otmicu može samo reći kako je u pitanju mlada žena koja je ubačena u kombi. Ne zna opisati ženu niti marku kombija jer je bio predaleko. Dok potraga stoji na mjestu, istražitelj Camille Verhæven, i sam obilježen osobnom tragedijom, nije želio prihvatiti slučaj i jedino što zna je to kako ima malo vremena pronaći ju. Jer kako vrijeme prolazi, mogućnost da će je naći živu sve je manja i manja. Nakon što se njen otmičar ubije pred očima policije, te nakon što se sazna gdje je Alex i kakve muke trpi, policija napokon pronalazi mjesto gdje je Alex bila skrivena… Ali ona više nije tu. Alex je, na svima neobjašnjiv način, nestala.

Roman započinje otmicom djevojke, žene za koju saznajemo da se zove Alex. Ona nema pojma tko joj je otmičar niti zašto ju je oteo, ali je vrlo jasno da on zna tko je ona. On će je tući, tjerati je da se svuče gola te će je zatvoriti u drveni kavez koji je premali da joj dopusti da legne ili da se čak isprži. Postavlja se jednostavno pitanje – što je u toj ženi tako značajno da je otmičara prisilila na takav čin – uhođenje,otmicu i zatvanje na tako okrutan način?

Alex, Pierre Lemaitrea, drugi je po redu roman u njegovoj trilogiji, ali prvi koji se pojavio na našem tržištu. Autora su nakon izdavanja knjige proglasili novim Stieg Larssonom, a Alex je uspoređivana sa Larssonovom Lisbeth Salander. Iako obje imaju zajedničku crtu – zlostavljanost u djetinjstvu – može se reći kako je Alex lik koji daleko odudara od ponašanja Lisbeth. Dovoljno je reći kako će Alexin karakter izaći na vidjelo i to na takav način da će čitatelju lik Lisbeth Salander izgledati kao mali anđeo.

 

Ovdje počiva Alexin život, život nesretne mlade žene, često ubojice, organizirane, slabe, zavodnice, izgubljene, nepoznate policijskim snagama, Alex je noćas velika cura, Alex briše suze, duboko diše u ritmu vlastitoga odlučnog koraka…”

 

Alex (Commandant Camille Verhæven Trilogy #2), Pierre Lemaitre cover

Alex (Commandant Camille Verhæven Trilogy #2), Pierre Lemaitre

Ali ni to nije kraj jer nam autor daje još jedan obrat. Roman je sastavljen od tri dijela, kao slagalica. U prvom dijelu čitatelj će sažalijevati Alex, osjećat će strah za nju, u drugom će sažalijevati svakog muškarca koji dođe u kontakt s njom te razumjeti nju kao ženu preko onih koji su je poznavali, a u trećem dijelu dolazi opet do preokreta – nakon mržnje čitatelj će navijati za nju uz povike: “Bravo curo!”

S druge strane, uz Alex, u romanu se pojavljuje i istražitelj Camille Verhæven koji uz svoju osobnu tragediju kad mu je oteta i ubijena trudna žena, mora pronaći i nestalu Alex. Uz sve to on na svojim leđima nosi hendikep koji je dobio rođenjem od majke zbog njenog pretjeranog pušenja prilikom trudnoće. Upravo zbog toga Camille je patuljastog rasta.

 

Praktički nikad nije susreo nikoga koga bi mogao promatrati odozgo. Obrnuto, međutim… Takav stas nije samo hendikep. S dvadeset godina, to je strahovito poniženje, s trideset je prokletstvo, ali od samoga početka svatko shvaća da je tu riječ o sudbini. Nešto što vas nagoni na velike riječi. Zahvaljujući Irèni, Camilleov stas pretvorio se u snagu.”

 

Bez obzira na rast, svi njegovi podređeni ga vole, Camille ima odličan odnos sa suradnicima i svaki od njih za njega osjeća neupitnu odanost. Iako ima svoje trenutke slabosti (koje nam autor vješto pokazuje vraćajući nas u prošlost) upravo zbog toga postaje drag svakom čitatelju. Pojavljuju se i njegovi vjerni pomagači koji zbog svoje osobnosti također daju posebnu notu romanu: Luis, bogati mladić koji se nalazi u ulozi štita umornom Camilleu kad on treba predah ili kao prijateljske podrška kad se sjeti tragično preminule supruge, te Armand – policijski škrtica koji pokušava na sve moguće načine uštedjeti na bilo čemu, ali ima istančano oko kojim vidi stvari koje su Camilleu promakle.

Sve što se ikada može tražiti u romanu – šokantni zapleti, jezivi opisi nasilja i krvavih djela, borba za istinu i osjećaj potpune nevjerice kad čitatelj shvati da nema pojma gdje ga autor opet odvodi – sve se to nalazi u ovom romanu. Jer ako ste mislili kako će ovo biti roman u kojem policija pokušava pronaći otetu djevojku i njenu borbu da ostane živom te pobjegne otmičaru – grdno ste se prevarili. Lemaitre je imao nešto potpuno drugo na umu s ovim romanom! Nešto što će vas odvesti na uznemirujuće putovanje u najmračnije zakutke ljudskog uma, roman koji će vas doslovno zalijepiti uz svaku stranicu i ostaviti bez daha sve dok ga ne pročitate do kraja.

 

Hrvatsko izdanje

fokus_s80x80Alex

 

 

Strano izdanje
amazon_s30x30Alex: The Commandant Camille Verhoeven Trilogy

 

book_depository_s30x30Alex: The Commandant Camille Verhoeven Trilogy

Comments

comments

Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu i otvoriti malu knjižaru gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado djelim sa svojim prijateljima.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close