Agnesina ispovijed, Hannah Kent naslovnica

Agnesina ispovijed – Hannah Kent

Impresija

Agnesina ispovijed, Hannah Kent naslovnica

Agnesina ispovijed, Hannah Kent

Roman “Agnesina ispovijed” je prvi roman austalijske književnice koja je preko razmene studenata bila u svojoj devetnaestoj godini na Islandu i tamo čula za ovaj slučaj. Kasnije se ponovo vratila na Island da prouči dokumenta i 2013. napisala knjigu. Knjiga se zasniva na istinitom dogadjaju koji se 1828. dogodio na jednom udaljenom imanju na severu Islanda, gde su stočar Natan Ketilsson i njegov prijatelj Petura Jonsson ubijeni, a zatim izgoreli u požaru.

Optuženi su Fridrik Sigurdsson, sin stočara i dve sluškinje Agnes i Sigridur. Osudjeni su na smrt odsecanjem glave, a u nedostatku neke institucije gde bi proveli vreme do izvršenja kazne, smešteni su na imanja dobrih hrišćanskih porodica koji će svojim ponašanjem uticati da oni uvide svoju grešku. Dodeljeni su im i sveštenici, a na Agnesin zahtev utehu i veru, trebao je da joj pruži mladi Djakon Toti. Porodica sa imanja na koje je Agnes smeštena protive se njenom dolasku, ali kasnije dok je ona djakonu pričala o svom životu, shvataju da je to žena koja je postala ubica sticajem okolnosti.

Njen život je od rodjenja težak, rodjena u vanbračnoj zajednici, otac nije bio taj koji je upisan, majka je već u osmoj godini ostavlja na imanju kao sluškinju. Posle samo nekoliko godina srećnog života uz usvojitelje, smrću njene pomajke, svo ostalo vreme je bila najamni radnik i sluškinja na mnogo imanja. Težak rad, hladnoća, glad, nisu mogli pokoriti ovu veoma inteligentnu devojku, sve je preživela nadajući se nečem dobrom. Velika ljubav prema travaru Natanu je bilo najbolje što joj se desilo, sve dok nije upoznala njegovu mračnu stranu.

Nije ona imala nameru da ga ubije, već mu je samo pomogla da ne pati, jer ga je Fridrik ranio… Agnes je bila poslednja osoba nad kojom je izvršena smrtna kazna na Islandu. Sem te priče koje teče kao ispoved Agnese o njenom životu, mnogo saznajemo i o samom Islandu, načinu života, tradicionalnim porodicama sa ocem kao osobi koja rešava sve probleme, o dugim i hladnim zimama, siromaštvu, načinu kako da se omogući taj minimum za održavanje života..

Priča je jako dirljiva, ispričana jasno, sa lirskim elementima kod opisa islandskih pejsaža, tako da je knjiga koju mogu svima preporučiti i onima koji vole istorijske romane, trilere i drame… Ne znam da li će uskoro izaći neki novi roman ove književnice, ali ovaj prvi joj je dobar!

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close