Bloomsday_s740x293

4. BLOOMSDAY CROATIA

Kaže se da je 16. lipanj najveći dan zapadne književnosti. To je dan u kojem je, 1904. godine, Leopold Bloom, najpoznatiji protagonist Joyceova ‘Uliksa’, kroz osamnaest epizoda kolosalnog romana nosio krumpir u džepu i lutao po Dublinu. Dublin, grad-lik s knjigom zaštitnicom inspirira gradove diljem svijeta da upravo toga dana postanu forumom zaljubljenika u Jamesa Joycea, književnost, Irsku, i život.

Pula, mjesto gdje se Joyce prvo skrasio prilikom samoizgnanstva sa nevjenčanom suprugom Norom, po četvrti put predstavlja sinestezijski festival za sve spremne na otkrivanje sitnih neobičnosti života.

Bloomsday Croatia tradicionalno sljubljuje pisanu riječ i vizualni izričaj pa se u četvrtom izdanju najavljuju četiri izložbe različitih karaktera. Talijanski umjetnik i fotograf Leonardo Pellegatta u galeriji Arheološkog muzeja predstavit će svoju seriju fotografija Ulysses, inspiriranu Bloomovim šetnjama Dublinom, Gradska će knjižnica izložiti radove srednjoškolaca na temu ‘Joyce-Pula-Uliks’, a budući da je prošlo točno stotinu godina od objave zbirke ‘Dublinci’, koju je Joyce započeo pisati upravo u Puli, svi će posjetitelji imati mogućnost sami kreirati izložbu ‘100 godina Dublinaca’, portretiranjem samih sebe ili drugih prema zadanom uzorku ‘bloomovskih’ naočala.

Jednodnevni će festival upotpuniti nastup plesne grupe Irish Maiden, a cjelokupni program pogledajte ovdje.

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close