shakespeare_20facts

20 stvari koje niste znali o Williamu Shakespeareu

William Shakespeare engleski je književnik, kazališni glumac i redatelj i jedan od najizvođenijih svjetskih dramatičara. Shakespeare je vjerojatno jedan od pisaca o čijem životu ima najmanje podataka. Ovo je nekoliko zanimljivosti vezanih uz njegov život i djelo u povodu njegova 450-og rođendana:

 1. Shakespeare je, nakon Biblije, najcitiraniji autor. Istraživanje je pokazalo da je od ukupnog broja najcitiranijih fraza, više od desetine upravo njegovo.
 2. Pisac je u engleski jezik uveo 3000 novih riječi, a njegov osobni vokabular dosezao je vrtoglavu brojku od 29000.
 3. Reklo bi se da je ljubavni život pisca bio pomalo kontroverzan. Naime, Shakespeare se s 18 godina oženio trudnom Anne Hathaway koja je tada imala 26 godina. Šest mjeseci nakon vjenčanja rodila mu je kćer Susannah.
 4. Shakespeare za života nije objavio niti jednu svoju dramu. Njih 36, koliko ih danas poznajemo, posthumno su objavili njegovi kolege glumci John Hemminges i Henry Condell pod naslovom The First Folio.
 5. Kako je plagiranje drama u ono doba bila česta pojava, Shakespeare je izbjegavao unaprijed davati tekst glumcima, pa su često svoje tekstove dobivali tek na dan predstave. Zbog toga je od velike važnosti bio šaptač skriven iza pozornice koji im je šaptao tekst drame.
 6. Osim što je napisao 37 drama i 157 soneta, Shakespeare je bio priznati glumac koji je igrao uloge u vlastitim dramama, ali i uloge u dramama svojih kolega.
 7. Shakespeareove drame prevedene su na 80 jezika, od kojih je vjerojatno najzanimljiviji klingonski na koji su prevedene Hamlet i Mnogo vike nizašto.
 8. SAD trebaju zahvaliti upravo Williamu Shakespeareu za svojih 200 milijuna čvoraka. Naime, 1890. ornitolog Eugene Schieffelin započeo je projekt nabave svih ptičjih vrsta koje se spominju u Shakespeareovim djelima, a kojih u tom trenutku nije bilo u SAD-u.  Tako je među ostalim vrstama u Ameriku doveo prva dva jata čvoraka koja su nastanila Central Park u New Yorku.
 9. Jedan od prvih portreta koje je britanska Nacionalna galerija portreta nabavila 1856. bio je upravo onaj slavnog pisca. Smatra se da je to ujedno jedini Shakespeareov portret koji je napravljen za njegova života, a djelo je autora Johna Taylora.
 10. Uranovi mjeseci nazvani su prema likovima iz Shakespeareovih djela.
 11. Kralj James bio je pokrovitelj Shakespeareove kazališne trupe, koju kasnije Shakespeare naziva „Kraljevi ljudi“.
 12. Iako nije mogao dobiti titulu „gentleman“, zahvaljujući obiteljskom bogatstvu kupio je grb koji prikazuje sokola i koplje na žutom štitu ispod kojeg je natpis na francuskom No sanz droict /Ne bez prava.
 13. Za razliku od svojih suvremenika, Shakespeare je umro kao čovjek s velikim imetkom i bogatim portfoliom.
 14. Shakespeare je svoj grob zaštitio kletvom koju je napisao u obliku pjesme. Na grobnom mjestu 1963. građani Stratforda podigli su mu spomenik na kojem piše Po mudrosti Nestor, po genijalnosti Sokrat, po umjetnosti Vergilije. Zemlja pokriva, narod plače, a Olimp ga ima.
 15. Shakespeareova 37. drama Povijest Cardenia u potpunosti je izgubljena.
 16. U Bibliji kralja Jamesa 46. riječ u 46. Psalmu je “shake“, a 46. riječ od kraja Psalma „spear“ pa se pretpostavlja da je to rođendanska čestitka koju je kralj uputio slavnom piscu koji je 1611. kada je Biblija tiskana napunio 46 godina.
 17. Postoji 80 različitih verzija bilježenja Shakespeareova imena, a u malobrojnim sačuvanim potpisima sam autor svoje ime nikada ne bilježi kao William Shakespeare, kako ga danas poznajemo.
 18. Originalno kazalište Globe uništeno je 1613. godine za vrijeme izvođenja Shakespeareove predstave Henry VIII. Top koji se koristio za specijalne efekte u predstavi zapalio je krov kazališta, koje je u samo dva sata sravnjeno sa zemljom. Kazalište je obnovljeno 1614. godine.
 19. Royal Shakespeare Company godišnje proda više od pola milijuna ulaznica za Shakespeareove predstave koje se izvode u njihovim kazalištima u Stratfordu, Londonu i Newcastleu.
 20. Nitko ne zna pravi datum Shakespeareova rođenja. Kako je pisac kršten 26. travnja  pretpostavlja se da je rođen tri dana ranije, 23. travnja. Zanimljivo je i to kako je Shakespeare rođen 1564., u vrijeme kada je na snazi bio Julijanski kalendar. Po Gregorijanskom kalendaru Shakespeare bi bio rođen 3. svibnja.

[buzzfeed]

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close