18. Rikon posvećen Zvjezdanim ratovima

Konvencija Rikon svake godine okuplja petstotinjak posjetitelja, većinom mladih, ne samo iz Rijeke i bliže okolice, već iz čitave Hrvatske, Slovenije i Srbije. Ovogodišnja konvencija posvećena je filmskom serijalu Zvjezdani ratovi (Star Wars) čiji je dugo očekivani 7. nastavak najavljen za prosinac 2015., stoga ćemo se kroz predavanja, kvizove i igre prisjetiti prethodnih nastavaka.

Program počinje u petak 9. listopada u 18 sati te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti, te popularne kulture, kao i predstavljanja književnih izdanja i igara, tribine, nagradne igre, kvizove i izložbe.

Posebni gosti konvencije su udruga Mos Croatia Spaceport, hrvatska udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova.

Obožavateljima Zvjezdanih ratova bit će posebno zanimljivo predavanje psihologa Daniela Antunovića pod nazivom “Darth Vader, heroj, a ne zločinac! – psihologija i psihopatologija u Star Wars univerzumu” u kojem će publici prikazati kako bi Anakin Skywalker danas u Hrvatskoj prošao na psihološkom vještačenju. Marko Fančović će se u svom predavanju osvrnuti na to kako su nastali Zvjezdani ratovi, što je sve utjecalo na redatelja Georgea Lucasa te kako su oni zauvijek promijenili znanstvenu fantastiku i Hollywood, dok će predavanje Mladene Funtek predstaviti tehnologiju specijalnih efekata preddigitalnog doba koji su korišteni u prvim nastavcima Zvjezdanih ratova.

Dio programa Rikona redovito je vezan za znanost: dr. neurologije Raphael Bene u predavanju Današnja i buduća sučelja u neurorehabilitaciji će pojasniti najnoviju tehnologiju koja se trenutno koristi kod pacijenata s umjetnim udovima, kao i moguće smjerove razvoja te tehnologije, od čega dio možemo vidjeti i u samom filmu Imperij uzvraća udarac.

Filip i Boris Bradarić predstavit će povijest, sadašnjost i budućnost robotike te demonstrirati rad rada Centra Tehničke Izvrsnosti Tesla na različitim tipovima robota. Fizičar Zvonimir Peranić će na predavanju O početku vremena izložiti percepcije vremena koje daju različite fizikalne teorije, od klasične do onih najsuvremenijih koje pokazuju začudne, atraktivne nekad i zastrašujuće posljedice fizike. U sklopu predavanja Znanstveno-fantastična stvarnost Sandrino Požežanac će prikazati koji su koncepti i izumi nekada bili znanstvena fantastika, a danas su uz pomoć tehnologije znanstvena činjenica te na koji su način Zvjezdani ratovi revolucionirali tehnologiju kojom se danas koristimo.

Na tribini Post-seksualnost – Seksualnost budućnosti sudionice dr. sc. Snježana Prijić – Samaržija te spisateljica Milena Benini pokušat će odgovoriti na pitanja kao što su: na koji će način razvoj tehnologije utjecati na ljudsku seksualnost te kako to zamišljaju autori znanstvene fantastike u knjigama i filmovima.

Rikon 2015 plakat

Rikon 2015

Od osvrta na književna i filmska ostvarenja tu su predavanja Ivane Delač Povratak Dosjea X – što, kada, i ima li smisla?, Mihaela Novosela Alegorija u Gospodaru prstenova, psihologinje Lorene Zec Arkham Asylum, Hrvoja Beljana One, Two, Freddy’s Coming For You posvećeno radu preminulog redatelja Wesa Cravena te Demiana Vokšia The Walking Dead Rijeka – kako preživjeti zombi apokalipsu u gradu koji teče.

Tajnovita riječka književna skupina Fluminati će u društvu urednice Milene Benini predstaviti svoj kolaborativni roman “Flumen obscura”, dok će višestruko nagrađivani mladi autor znanstvene fantastike u kategoriji kratkih priča Danijel Bogdanović predstaviti dugoočekivani roman prvijenac “Noćni vlak za Dukku”.

Gosti iz Beograda Mihajlo Vitezović i Jelena Obradović će se u sklopu predstavljanja Deset godina Festivala srpskog filma fantastike osvrnuti na razvoj filma fantastike na ovim prostorima te kakva je regionalna i međunarodna suradnja i njezin značaj, a posjetitelji Rikona imat će priliku pogledati projekcije pet najboljih kratkih filmova s tog festivala.

Udruga “3. zmaj” i ove godine dodjeljuje nagradu “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2014. godini – svečana dodjela će se održati u petak 9. listopada u 20 sati.

Tijekom cijele konvencije održava se cosplay natjecanje za najbolje kostime. Osim u kategoriji pojedinca i grupe, ove godine dodjeljuju se nagrade u kategoriji “Star Wars”. Najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Proglašenje pobjednika je u subotu 10. listopada u 23 sata.

Posjetitelje koji se žele zabaviti čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara koju predvodi udruga Igranje te maraton LARP (live action role play) igara domaćih i stranih autora. Također se mogu okušati u igrama Star Wars: The Card Game, Star Wars X-Wing Miniatures te turniru u novoj igri hrvatskih autora Velos.

U nedjelju 11. listopada će djeca i njihovi roditelji moći potpuno besplatno uživati u programu koji započinje u 11 sati monodramom “Priče iz budućnosti” u izvedbi Posve moguće družine Rijeka te Kendo prezentacijom sa svjetlosnim mačevima za djevojčice i dječake. Nakon toga slijedi niz kreativnih radionica, a na kraju dana mladi posjetitelji moći će se okušati u borbi protiv tamne strane Sile uz pinjatu u obliku Zvjezde smrti.

Detaljne informacije i program konvencije dostupni su na web stranici: http://rikonrijeka.com

– – –

Rikon je konvencija fantastike koja se u Rijeci održava od 1997. godine, a samo je dio aktivnosti kojim udruga 3. zmaj promovira fantastiku u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti na području Rijeke i Hrvatske.

Vikend ulaznica iznosi 60 kuna, za kostimirane posjetitelje 30 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan.

Rikon se održava potporu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Odjela za kulturu Grada Rijeke te Zaklade Sveučilišta u Rijeci.