15 načina koji će vam pomoći da čitate više

15 načina koji će vam pomoći čitati više

Jeste li uspjeli izaći na kraj sa svim stranicama planiranim za čitanje ovog ljeta? Jeste li ikad poželjeli čitati više, ali vam se činilo kako nemate vremena?

Ovdje je 15 načina koji će vam pomoći čitati više:

 

1. Odredite svrhu čitanja

Prije nego što počnete čitati, zapitajte se zašto čitate ovu knjigu. Većina ljudi čita iz dva glavna razloga – užitka ili znanja. Biti specifičan i jasan o svrsi čitanja, ne samo da pomaže eliminirati knjige koje ne trebate čitati nego vas također podsjeća zašto je čitanje za vas važno. To vas motivira da čitate i završite knjigu brže.

Odredite svrhu čitanja

Odredite svrhu čitanja

 

2. Čitajte samo ono što vas privlači

Bilo da čitate prozu ili publicistiku, važno je uživati u onome što ste pročitali. Vaši prijatelji mogu preporučiti knjige koje oni vole, ali te knjige ne moraju biti nužno one u kojima vi uživate. Nemojte čitati radi čitanja. Čitanje ne bi trebalo biti još jedan zadatak na vašoj listi. Čitanje knjiga za koje vi mislite da ih “treba” čitati ili za koje mislite da su dobre za vas usporit će proces čitanja, ako istinski ne uživate u njemu. Umjesto toga, pronađite knjigu koja će pobuditi vaš interes i znatiželju. Primijetit ćete da takve knjige brže čitate.

Čitajte samo ono što vas privlači

Čitajte samo ono što vas privlači

 

3. Slobodno preskačite stranice

Kada je u pitanju čitanje za osobni užitak i znanje, postavite vlastita pravila. Nemojte se osjećati krivim zbog preskakanja stranica. Ne morate čitati sve stranice u knjizi. Nije varanje!

U stvari, preskakanje stranica je produktivnije. To vam pomaže da prođete kroz dosadne ili nevažne dijelove brže. Ne gubite vrijeme na čitanju nečega što vam ne služi.

Slobodno preskačite stranice

Slobodno preskačite stranice

 

4. Odustanite od knjige u kojoj ne uživate

Možda ste odabrali knjige koje su usklađene s vašim ciljem. Možda ste odabrali knjige koje vas privlače. Ali dok ih čitate, one još uvijek mogu biti knjige u kojima nećete uživati. Kad god shvatite da ne uživate u knjizi koju čitate, odustanite. Sjetite se da čitanje ne bi trebao biti posao. Odustajanje ne znači da griješite. Odustajanje od knjige u kojoj ne uživate zapravo vam oslobađa vrijeme za knjigu u kojoj će uživati.

Odustanite od knjige u kojoj ne uživate

Odustanite od knjige u kojoj ne uživate

 

5. Postavite cilj čitanja

Imati cilj čitanja pomaže vam da shvatite koliko trebate čitati u tjedan dana ili čak u danu. Na primjer, ove godine moj čitateljski cilj je pročitati 100 knjiga. Budući da godina ima 52 tjedna, svaki tjedan moram pročitati barem 2 knjige. Imati cilj čitanja omogućuje mi da strategiziram koliko vremena trebam izdvojiti svaki dan za čitanje i to mi pomaže da odlučim koje informacije trebam iz svake knjige.

Umjesto površnosti u čitanju i nadanja se da ćete naći nešto korisno za vas, budite pripremljeni s postavljenim ciljevima čitanja. To vam pomaže da se usredotočite na određene dijelove knjige i pronađete informacije koje su korisne za vas.

Postavite cilj čitanja

Postavite cilj čitanja

 

6. Odredite si rok za svaku knjigu

Prije nego što pročitate knjigu, zapitajte se kada ju je potrebno. Ono što je zanimljivo jest da često brže čitamo knjige koje smo posudili iz knjižnice nego knjige koje smo kupili. Razlog je taj što knjige koje smo kupili nemaju rok! Njih ne trebamo vratiti u knjižnicu. Dakle, možemo ih čitati koliko god želimo.

Kada nismo odredili rok za završetak svoje knjige, ne postoji osjećaj hitnosti. A kad nešto nije hitno, imamo tendenciju odugovlačenja i  knjige ostavljamo na police netaknute i nepročitane. Dakle, postavljanje roka je važno.

Odredite si rok za svaku knjigu

Odredite si rok za svaku knjigu

 

7. Učinite čitanje dijelom svoje dnevne rutine

Ako vam je čitanje važno, bez obzira koliko ste zauzeti naći ćete i rasporedit ćete vrijeme za čitanje. Čineći da čitan

je bude dio vaše dnevne rutine, otklanjate gnjavažu za svakodnevno pronalaženje vremena za čitanje. Određujući fiksno vrijeme za čitanje smanjujete odugovlačenje. Također je lakše za ostale da znaju vaš raspored, nego da vam smetaju dok čitate.

Učinite da čitanje bude dio vaše dnevne rutine

Učinite čitanje dijelom svoje dnevne rutine

 

8. Unaprijed pripremite popis za čitanje

Kako biste zadržali interes za čitanje, uvijek imajte sljedeću knjigu spremnu. Nemojte čekati dok ne završite sa svim knjigama kako biste pronašli sljedeću. Izgubit ćete potrebno vrijeme.

Umjesto toga, pripremite unaprijed popis za čitanje. Popišite sve knjige koje želite pročitati. Dodajte knjige koje su vam preporučili prijatelji i obitelj. Obiđite svoje lokalne knjižare i pogledajte što vas intrigira. Također, možete pronaći popis preporučenih knjiga predloženih od strane blogera na njihovim web stranicama.

Pripremite popis za čitanje unaprijed

Unaprijed pripremite popis za čitanje 

 

9. Koristite svoje slobodno vrijeme

Čitanje ujutro prije početka rada ili čitanje noću prije spavanja, najbolje je vrijeme za čitanje. Tijekom tih perioda nećete biti zauzeti sa svakodnevnim radostima koje prekidaju vaše čitanje. Međutim, ako želite više vremena posvetiti čitanju, pokušajte nositi knjigu sa sobom gdje god idete. Bit će vremena tijekom dana kada ste slobodni ili dok čekate u redu. Iskoristite ovo vrijeme da nadoknadite čitanje.

Koristite svoje slobodno vrijeme

Koristite svoje slobodno vrijeme

 

10. Pronađite mirno mjesto

Čitanje zahtijeva fokusiranje i koncentraciju. Ako je moguće, nađite mirno mjesto za čitanje. Čitanje u mirnom okruženju povećava razumijevanje. Neće vas remetiti vanjska buka. Ne morate ponovno čitati prethodne stranice i odlomke da se podsjetite na ono što ste upravo pročitali. Dakle, odaberite dobro okruženje u kojem ćete čitati. Isključite telefon ili ga odložite negdje. Zatvorite vrata ako je potrebno. Možete više pročitati u jednom satu fokusiranog čitanja, nego u tri sata čitanja s prekidima.

Pronađite mirno mjesto

Pronađite mirno mjesto

 

11. Prvo pronađite neki kontekst, ako je moguće

Ponekad, dok gledate trailer, čitate sinopsis ili pratite neke od online sadržaja koje autori pružaju, u mogućnosti ste da uđete u autorov svijet puno brže. Nećete morati provesti previše vremena tražeći kontekst ili razumijevanje likova na početku.

Prvo pronađite neki kontekst

Prvo pronađite kontekst

 

12. Čitajte zbog smisla, a ne riječi

Jeste li doživjeli da čitate samo riječi, ali ne shvaćate ništa što knjiga govori? Čitanje knjiga riječ po riječ nije učinkovit način čitanja. Neke riječi kao što su “je”, “se” i “o” ne dodaju značenje onome što ste pročitali. Vaš mozak je pametniji nego što mislite da je. Sa samo nekoliko važnih riječi, vaš mozak može smisliti značenja i shvatiti što autor govori na osnovu vašeg prethodnog znanja i iskustva. Nadalje, čitanje riječ po riječ je dosadno, osim ako čitate cijeneći autorovu uporabu jezika. Umjesto toga, dopustite da vaše oči skeniraju stranicu i pokupe riječi koje će vam pomoći da se formira značenje.

Čitajte zbog smisla, a ne riječi

Čitajte zbog smisla, a ne riječi

 

13. Čitajte po slojevima

Čitanje po slojevima je osobito korisno za čitatelje publicistike. Umjesto čitanja knjige jednom do u detalje, pročitajte knjigu s više prolaza. Tako, na primjer, vaš prvi prolaz može biti samo pregledavanje knjige, čitanje sadržaja i nekog od zaglavlja da dobijete prvu ukupnu veliku sliku. Onda bi vaš drugi prolaz mogao biti odabir određenog dijela knjige za koji vam je potreban detaljniji pregled i bolja usredotočenost. Prije nego što počnete svaki pregled, odlučite je li vam je potrebno više detalja. Ponekad ste u mogućnosti shvatiti informacije bez potrebe za čitanjem primjera. Drugi put neki podaci možda neće biti primjenjivi na vas. Dakle, ne morate čitati sve u detalje.

Čitajte po slojevima

Čitajte po slojevima

 

14. Imajte otvoren um dok čitate

Nemojte kritizirati autora dok čitate knjigu. Prepirući se s autorom dok čitate snižavate razumijevanje. Uvijek se možete ne slagati s autorom nakon što ste završili knjigu. Također, uočavanje gramatičkih i pravopisnih grešaka dok čitate usporava vaš proces čitanja. Iako konstantno loša gramatika može utjecati na čitanje, male gramatičke i pravopisne greške teško da mogu utjecati na razumijevanje pročitanog. Opet, zapitajte se što je svrha čitanja knjige. Jeste li ju čitali zbog užitka i znanja ili čitate za korekturu i književnu kritiku?

 Imajte otvoren um dok čitate

Imajte otvoren um dok čitate

 

15. Čitajte nekoliko knjiga u isto vrijeme

Ovo zvuči kontraproduktivno. Ali, funkcionira dobro ako radite istraživanje ili želite brzo prikupiti znanje o nekoj temi. Neke knjige imaju slične informacije. Stoga uzmite jednu knjigu koja jasno objašnjava informacije koje su vam potrebne i preskočite ostalo. Čitanje nekoliko knjiga odjednom omogućuje vam da brže shvatite različita gledišta iste teme. Čak i ako čitate knjige fantastike, također možete čitati knjige iz istog serijala u isto vrijeme. To će vam pomoći da zadržite podatke o zapletu i likovima.

Čitajte nekoliko knjiga u isto vrijeme

Čitajte nekoliko knjiga u isto vrijeme

Comments

comments

Rođen u Sarajevu gdje i danas živim. Volim knjige od najranijeg djetinjstva. Kemičar koji se "gura" u književnost.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close