Danielle Steel

10 klasika Danielle Steel koje bi svaki obožavatelj trebao pročitati

S obzirom na više od 800 milijuna prodanih primjeraka i više od 20 ekraniziranih naslova, ne bi nas trebalo čuditi da je Danielle Steel najprodavanija živuća autorica. Steel je napisala više od 100 knjiga, od kojih su sve bestseleri.

To je razlog zašto se teško odlučiti koju od njezinih knjiga odabrati, no mi ipak predlažemo njih deset. Možete početi s njezinim najnovijim izdanjem, ‘Country’, koje je izašlo u lipnju ove godine. No, možete početi i od bilo kojeg drugog romana s ovog popisa koji će vas odvesti do Pariza ili New Yorka, na Titanic ili u vrijeme Drugog svjetskog rata. Uključene su i recenzije knjiga njihovih nakladnika tako da možete saznati više o njima i budite sigurni kako ćete u svakoj knjizi s potpisom Danielle Steel pronaći priče o ljubavi i obitelji.

 

‘Dar’ (Otokar Keršovani, Rijeka)

Jednog lipanjskog dana, mlada žena u ljetnoj haljini izlazi iz autobusa koji ju je od Chicaga dovezao do gradića američkog zapada. Ne namjerava ostati. Samo je u prolazu. Ipak, zaustavlja se ovdje s razlogom. Ona je dio priče koju nikad nećete zaboraviti.

Radnja se događa 1950-ih kada je život bio jednostavniji, ljudi su još uvijek vjerovali u snove, a obitelj je predstavljala skoro sve. Mjesto radnje je mali američki grad, sa srednjom školom i centrom grada, zaleđenim ribnjakom za klizanje i kinom. A u ulici s drvoredom u samom centru počinju se otkrivati neobični događaji. Postupno se čini da i slučajnosti imaju svoju svrhu. Sretan dom narušila je smrt djeteta. Brak pun ljubavi počinje se raspadati. I stiže strankinja, mlada žena koja će dotaknuti mnoge živote prije nego što krene dalje. Upoznaje mladića i oni se zaljubljuju. Njihova ljubav, tako nevina i puna nade, pomaže vratiti obiteljske snove. A njihovi životi bit će zauvijek promijenjeni dragocjenim darom koji ona ostavlja.

Dar, Danielle Steel

Dar, Danielle Steel

 

‘Kaleidoskop’ (Evro giunti, Beograd)

Kada se lijepa, mlada Francuskinja i briljantni američki glumac susretnu u ratnom Parizu, njihova ljubav počinje kao bajka, ali završava tragično. Njihovo troje djece koji odjednom postaju siročad, nemilosrdno su razdvojeni. Megan, beba koju je usvojila dobrostojeća obitelj, postaje liječnica u ruralnom Apalačkom gorju. Alexandra, koja odrasta u raskošnom bogatstvu, udaje se za moćnog čovjeka koji se ponosi svojim podrijetlom  i koji pretpostavlja da je Alexandra biološko dijete svojih roditelja. Nitko od njih ne sumnja da je ona usvojena ili da kakva kaotična tragedija vreba iz prošlosti. A Hilary, najstarija od Walkerove djece, sjeća se svega, kao i tuge koja ih je razdvojila i bacila u odvojene živote. Uz razdirući osjećaj gubitka i nemogućnost da pronađe svoje sestre, ona gradi izvanrednu karijeru i nema osobni život.

Johnu Chapmanu, odvjetniku i prestižnom privatnom istražitelju, nije jasno zašto su ga pitali da pronađe tri sestre. Jedini prijatelj njihovih roditelja nije učinio ništa da djeca ostanu zajedno na okupu te ga je zbog toga grizla savjest cijeli život. Istražitelj slijedi trag koji ga vodi od modernog New Yorka do bostonskih stanova, od elegantnih pariških salona do Apalačkog gorja te sve do mjesta gdje se tri sestre susreću licem u lice te s jednom velikom, zaključnom, razarajućom istinom prije nego što nastave sa svojim životima.

Kaleidoskop, Danielle Steel

Kaleidoskop, Danielle Steel

 

‘Zoya’ (Narodna knjiga Alfa, Beograd)

Zbog Ruske revolucije i Prvog svjetskog rata u Europi, Zoya, mlada careva rođakinja bježi iz St. Petersburga u Pariz kako bi pronašla sigurnost. Cijeli njezin svijet zauvijek se promijenio, prolazi teške trenutke i pridružuje se ruskom baletu u Parizu. A kada su stvari krenule nabolje, Zoya odlazi ususret novom i blještavom životu u New Yorku. Spokojni dani prolazni su i nastupa depresija, a ona opet gubi sve. Njezina karijera i čovjek kojeg uskoro susreće je spašavaju, dok obnavlja svoj život tijekom ratnih godina i nakon njih. S vremenom, obitelj joj postaje sve. Od gromovitih dvadesetih do 1980-ih, Zoya ostaje rijetka i odlučna žena, čija će prošlost živjeti.

Zoya, Danielle Steel

Zoya, Danielle Steel

 

‘Sestre’ (Mozaik knjiga)

Candy – to je jedino ime koje joj treba – živi između Pariza, New Yorka i Tokija, te je jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki. Njezina sestra Tammy producentica je najuspješnijeg televizijskog showa, a holivudski brežuljci u Los Angelesu dom su koji voli. U New Yorku, najstarija sestra Sabrina ambiciozna je mlada odvjetnica, a Annie je američka umjetnica u Firenzi koja živi za svoju umjetnost. Kao i svake godine, četvrtog srpnja četiri sestre imaju obiteljsko okupljanje u kući u Connecticutu. No, prije nego što prođe godišnji odmor, jedna će tragedija promijeniti njihove živote. Odjednom, četiri sestre koje su dosljedno pratile svoj uspjeh i vlastiti život – na suprotnim stranama svijeta – ujedinjuju se kako bi podijelile kuću u New Yorku, da podrže oca i jedna drugu te da se saberu dok se jedna sestra bori da izliječi slomljeno tijelo i dušu. Neočekivano poglavlje njihovih života počinje uskomešanom kućom koja se uskoro puni ekscentričnim psima, smijehom, suzama, prijateljima, ljudima … i onom vrstom iskrenosti i bezuvjetne ljubavi koju samo sestre mogu pružiti. No, kako su se četiri žene doselile, prisiljene su suočiti se sa smjerom svojih života. Godine prolaze i s dolaskom još jednog četvrtog srpnja, period tuge i promjena ustupa mjesto novim počecima. Obitelj se okuplja kako bi podijelila svoje blagoslove i budućnost ispunjenu iznenađenjima i, u konačnici, nadom.

Sestre, Danielle Steel

Sestre, Danielle Steel

 

‘Poruka iz Nama’ (Mladinska knjiga)

Budući da je Paxton Andrews novinarka, doživjet će Vijetnam iz prve ruke. Pratimo ju od srednje škole u Savannido studij u Berkeleyju do posla u Saigonu. Vijetnam će na nezamisliv način promijeniti živote vojnicima koje je tamo upoznala. Peter Wilson, koji je upravo diplomirao na Pravnom fakultetu, bio je novi regrut koji će se suočiti sa svojom sudbinom u Da Nangu. Ralph Johnson, iskusni dopisnik AP-a, bio je u Saigonu od početka. Poznavao je Vijetnam i suštinu rata u potpunosti. Bill Quinn, kapetan tunelskih štakora Cu Chija, bio je na četvrtoj misiji i činilo se da ga ništa ne može dotaknuti. Narednik Tony Campobello došao je u Vijetnam s ulica New Yorka kako bi dao oduška bijesu koji ga je slijedio do Saigona. Za sedam godina, Paxton Andrews napisat će novinsku kolumnu s ratišta prije povratka u Ameriku, a potom prisustvovati mirovnim pregovorima u Parizu. No, za nju i ljude koji su se borili u Vijetnamu život nikad više neće biti isti.

Poruka iz Nama, Danielle Steel

Poruka iz Nama, Danielle Steel

 

‘Dragulji’ (Mozaik knjiga)

Na sedamdeset peti rođendan Sarah Whitfield sjećanja vraćaju u New York 1930-ih, u brak koji završava nakon godinu dana ostavljajući ju shrvanu. Izlet u Europu s roditeljima malo ju je oraspoložio sve do upoznavanja Williama, vojvode od Whitfielda. Naposljetku, unatoč grižnji savjesti, William inzistira da odustane od svog prava na britansko prijestolje kako bi Sarah mogla postati njegova vojvotkinja i žena. Na medenom mjesecu, mladenci kupuju stari francuski dvorac, ali ubrzo počinje rat. William se pridružuje savezničkim snagama ostavljajući Saru, svoje prvo dijete, dojenče, i njihovo drugo dijete na putu, u Francuskoj. Nakon što nacističke snage preuzmu dvorac, Sarah nastavlja preživljavati teror i siromaštvo zbog okupacije, nepokolebljiva u svom uvjerenju da je njezin muž, koji je nestao, još živ. Nakon rata, Whitfieldovi počinju kupovati dragulje od stranih siromašnih ratnih žrtvi. Uz Sarin stil i oštro oko, sakupljanje se pretvara u prestižnu Whitfieldovu zlatarnicu u Parizu. Na kraju, s povećanjem obitelji njihovo poslovanje nakitom širi se do Londona i Rima. Phillip, njihov prvi sin, tvrdoglav je i ponosan; Julian, drugi sin, šarmantan je, velikodušan i srdačan; Isabelle je buntovna i svojeglava; Xavier, neobičan i neukroćen, konačni je neočekivani dar njihove ljubavi. Svi pronalaze svoj put, ali bit će odvučeni do velike kuće dragulja koju su njihovi roditelji izgradili.

Dragulji, Danielle Steel

Dragulji, Danielle Steel

 

‘Dug put kući’ (V.B.Z.)

Gabriella Harrison gleda sa svojeg tajnog mjesta na vrhu stuba dolazak gostiju u raskošnu kuću njezinih roditelja na Manhattnu. Zna da se u sedam sati mora povući s roditeljske zabave i iz njihovih života. Međutim, ne može odoljeti čarima. Kasnije, ona očekuje udarce majčinom štiklom, gnjevne riječi i bol koja će uslijediti. Gabriella već zna sakriti svoje modrice, sigurno je ona kriva za majčin bijes i očevu nemogućnost da ju zaštiti. Njezin svijet zbunjujuća je mješavina nasilja, izdaje i boli. Čak i kao dijete, njezin jedini bijeg bile su priče koje je pisala. A kad brak njezinih roditelja propadne, Gabriella doživljava svoje prvo olakšanje kad joj otac nestaje, a majka ju ostavlja u samostanu. Tu se Gabriellina shrvana duša i tijelo počinju oporavljati. U tom trenutku, mladi svećenik dolazi u njezin život. Otac Joe Connors nikada nije dovodio u pitanje svoj poziv dok Gabriella nije ušla u ispovjedaonicu i otvorila svoju dušu. Ispovijed dovodi do prijateljstva. A prijateljstvo opasno prerasta u ljubav. Joe je zatočen u boli svojega djetinjstva, kao i Gabriella, te ga izjeda krivnja zbog obiteljske tragedije. Joe s Gabriellom poduzima prve korake prema ozdravljenju. No, njihov odnos dovodi do tragedije kada Joe mora izabrati između svećenstva i Gabrielle. Istjerana i osramoćena, gotovo uništena, Gabriella se sama bori za opstanak u New Yorku. Tamo traži ozdravljenje i spas kroz svoje ponovno pisanje, ovaj put kao odrasla osoba, a njezin život spisateljice počinje. No, baš kad pomisli da je slobodna od boli, ponovno ju izdaje netko kome je vjerovala. Bez obzira na to što je dovedena do ruba očaja, fizički napadnuta, progonjena zlostavljanjem u sadašnjosti i prošlosti, ona ipak opet uspijeva pronaći nadu i hrabrost kako bi se suočila s prošlošću.

Dug put kući, Danielle Steel

Dug put kući, Danielle Steel

 

‘Sigurna luka’ (V.B.Z.)

Jednog vjetrovitog ljetnog dana, dok se magla spušta na obalu San Francisca, osamljena osoba hoda niz plažu u društvu svojega psa. Već u jedanaestoj godini, mladi je život Pip Mackenzinin dotakla tragedija; devet mjeseci prije strašna nesreća bacila je njezinu majku u neutješnu tugu. No, u ovom prohladnom srpanjskom poslijepodnevu, Pip upoznaje nekoa tko će obojati i osvijetliti njezin tužni sivi svijet.

U trenutku kad je djevojčica kovrčave kose došla do njegovog štafelaja na pijesku, Matt Bowles osjetio je nešto čarobno u njoj. Pip ga podsjeća na njegovu vlastitu kćer u toj dobi, prije nego mu je gorak razvod razorio obitelj i odveo djecu preko pola svijeta. Uz vlastitu majku, Ophélie, povlačeći se dublje u svoju tugu, Pip provodi ljeto na obali onako kako to usamljena djeca rade, gledajući blještavu vodu i oblake što plove, sanjareći i prisjećajući se prošlosti. To jest, sve dok ne susretne umjetnika Matta Bowlesa koji joj ponudi da ju nauči crtati, a ne može ne primijetiti njezinu lijepu, usamljenu majku. Isprva, Ophéliea je zbunjena novim prijateljem njezine kćeri, dok ne shvati koliko radosti on unosi u njihove živote unatoč tuzi koju vidi u njegovim očima. Kako njihov novootkriveni prijatelj unosi posebnu čaroliju, majka i kći se polako počinju oporavljati.

Pred kraj ljeta Ophélie i Pip moraju napustiti plažu da se vrate u grad, a period iscjeljivanja se nastavlja. Skupljajući novostečenu snagu, Ophélie počinje volontirati u gradskom programu za siromašne u kojem radi s beskućnicima i više ne može ignorirati blagoslove svojeg života. No, kako emotivni telefonski pozivi i jesenske šetnje po plaži produbljuju prijateljstvo između Ophélie i Matta, sudbina zadaje još jedan udarac. Matt se odjednom mora suočiti s nedovršenim poslovima iz svoje prošlosti. Nekoliko dana kasnije, Ophélieu je pogodila zapanjujuća izdaja onog kome vjeruje. I dok ti događaji odjekuju u već ranjenim srcima, događa se nešto neobično. Iz mraka koji ih je oboje zasjenio, dolazi neočekivani dar nade.

Sigurna luka, Danielle Steel

Sigurna luka, Danielle Steel

 

‘Dobra žena’ (Mozaik knjiga, Zagreb)

Devetnaestogodišnja Annabelle Worthington rođena je u komfornom okruženju; odrasla je usred glamuroznog njujorškog društva, okružena slavnim domovima na Petoj aveniji i u Newportu na Rhode Islandu. No, sve se promijenilo hladnog travanjskog dana 1912. godine kada je potonuće Titanica zauvijek slomilo njezinu obitelj i privilegirani svijet u kojem je živjela. Pronalazeći snagu u svojoj tuzi, Annabelle se upušta u volonterski rad, skrb za siromašne te otkriva skrivenu strast za medicinom koja će oblikovati njezin život.

Ali Annabelle će prva ljubav i naizgled idilični brak uskoro donijeti više tuge, ovaj put uzrokovane tajnama ljudskog srca. Izdana i progonjena skandalom koji ne zaslužuje, Annabelle bježi iz New Yorka u ratom zahvaćenu Francusku nadajući se da će se oporaviti radom. Tamo, u jeku Prvog svjetskog rata, u inovativnoj poljskoj bolnici koju vode žene, Annabelle pronalazi svoj pravi poziv. Radi kao bolničarka hitne pomoći na bojišnici, studira medicinu, spašava živote. Kad rat završi, Annabelle započinje novi život u Parizu – sad kada je liječnica i majka, njezina prošlost gotovo je zaboravljena … dok sudbonosni susret ne otvori poglavlja koja je davno ostavila iza sebe. Pronalazeći snagu u najneobičnijim prijateljstvima, Annabelle ponovno sklapa slomljene fragmente svoga života života te se vraća u New York još jednom – ovaj put kao druga žena, jaka žena, prožeta životnim iskustvom, izgrađujući budućnost punu nade … iz bogate prošlosti.

Dobra žena, Danielle Steel

Dobra žena, Danielle Steel

 

‘Pobjednici’ (Evro giunti, Beograd)

Lily Thomas teži postati  prvakinja u skijanju trenirajući za Olimpijske igre. Ona je mlada žena koja svim srcem želi osvojiti zlato. No, u jednom trenutku, Lilyna se budućnost zauvijek mijenja – njezine nade za Olimpijske igre odnijela je tragična nesreća. Dr. Jessie Matthews, neurokirurginja koja ju operira te noći, prolazi osobnu tragediju. Bill, Lilyin otac, polagao je sve svoje nade u kćer jedinicu te su njegovi snovi sada neostvareni. Drugi životi preplest će se s njihovima: Joe, financijski menadžer, suočava se s uništenom karijerom zbog nepoštenog partnera. Carole, psihologinja na Mass General, preživjela je rak dojke, njezino tijelo i srce puni su ožiljaka od onog što je prošla. Teddy, s ozljedom leđne moždine, u gorem je stanju nego Lily, sanja o studiju i tome da postane umjetnik. Iz pepela njihovih života, šest ljudi bori se kako bi promijenili tijek sudbine i odbijaju biti poraženi. Kad Bill izgradi izuzetan rehabilitacijski objekt za svoju kći, mnogo života zauvijek će se promijeniti i svatko postaje pobjednik. ‘Pobjednici’ odbijaju biti poraženi bez obzira na to koliko su izazovi nepremostivi. A kad Lily ponovno staje na skije i ulazi na Paraolimpijske igre, bitka za život je dobivena.

 

Winners, Danielle Steel

Winners, Danielle Steel

Comments

comments

Rođen u Sarajevu gdje i danas živim. Volim knjige od najranijeg djetinjstva. Kemičar koji se "gura" u književnost.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close